De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.
Klimmer tot grote hoogten
Met wat ondersteuning kun je haar laten groeien langs een schutting of muur. Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Zo verzorg je de Toscaanse Jasmijn
Het is een klimplant, dus je moet hem in het begin een beetje begeleiden om ervoor te zorgen dat 'ie niet alle kanten op groeit. Je kunt hem aan een schutting vastzetten, om het hout te verbergen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem in de tuin te planten of in een pot te planten.
Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz.heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien – zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden.
Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn) is niet zelfhechtend en heeft dan ook voldoende ondersteuning nodig.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven. En vanaf het voorjaar mag er maandelijks een kleine hoeveelheid mest gegeven worden tot september.
Wikkeldraad: dit speciale draad kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden, ook op iets grotere afstand. Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis.
Een klimrek tegen muur of schutting
Staat je bak tegen een schutting of muur dan hoef je geen frame te maken. Alleen maar iets waaraan je je net of gaas aan vast maakt. Zorg wel voor minstens 10 cm ruimte tussen je net of gaas en de schutting. Dan hebben je planten aan de achterkant van het net ook nog wat ruimte.
Het opbinden
Knip een klein stukje touw af en bind deze samen met de stengel van de plant vast op de plekken waar jij hem vast wil zetten. Zodra de klimplant groeit kunnen er weer nieuwe ranken ontstaan die je kunt snoeien of opbinden. Vooral op een zonnig plekje bloeien ze erg snel.
Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
Hier zijn de belangrijkste feiten over groenblijvende Sterjasmijn nog eens op een rijtje: - Groeihoogte: tot 400 cm en snelgroeiend waardoor de planten ook geschikt zijn om een Jasmijn haag te vormen (er zijn dan 3 planten per strekkende meter nodig om een mooie haag te krijgen);
Je kan de jasmijn plaatsen in de volle zon of halfschaduw. Met het oog op de winter is een beschutte plek uit de noordoosten wind voor deze plant het beste. Wil je deze plant gebruiken om tegen een afzetting of schutting te laten groeien? Dan heeft deze wel wat hulp nodig.
Sterjasmijn kan droogte best goed verdragen, maar is minder droogtetolerant in potten dan in de volle grond. Vooral in de zomer heeft een sterjasmijn 2-3 keer per week water nodig. In de winter heeft de plant veel minder water nodig.
De Toscaande Jasmijn is een gemiddelde groeier waardoor watergeven en bemesten weinig nodig is. Het bladerdek van leerachtige bladeren beschermen de planten voor het uitdrogen. Watergeven is dan ook alleen nodig als de grond echt uitgedroogd raakt.
Het zijn eigenlijk leiplanten, die je zelf naar boven moet leiden, en regelmatig moet aanbinden. Doe je dat niet, dan gaan de takken naar beneden hangen. Bind ze tegen een rek of lattenwerk of tegen horizontale draden, die je telkens 50 centimeter van elkaar spant.
Het planten van klimplanten
Bij toepassing tegen een schutting of muur wordt voor de meeste klimplanten een plantafstand van 1 per lopende meter gehanteerd. Bij het planten van klimop aan draad adviseren wij 4-5 planten per lopende meter afhankelijk van de grootte.
Klimop (Hedera)
Klimop is een zelfhechtende klimmer die geen steun nodig heeft om tegen een muur of schutting te klimmen.
Je kunt een klimmende plant prima laten hangen, de uitlopers worden steeds langer en je plant zal, mits hij op de goede plek hangt natuurlijk, gelukkig groeien. Maar er is wel een verschil wanneer deze plant kan klimmen. Veel klimmende planten die hangend groeien zullen niet hun ultieme vorm bereiken.
Wat is een makkelijke klimplant? De klimop is een van de makkelijkste klimplanten. De plant groeit hard en blijft de hele winter groen. Klimop stelt geen hoge eisen aan z'n standplaats en doet het vrijwel overal goed.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten.