Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep. Hang je trui of vest voor een lekkere opfrisbeurt dus gewoon buiten aan de waslijn of voor het open raam.
Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud.Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Je wollen trui kun je goed met de hand wassen maar zorg wel dat je geen heet water gebruikt in verband met het krimpen. Een wollen trui kun je niet in het water laten liggen om te laten weken, dit beschadigt namelijk de wolvezels.
Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek.
Wollen kleding en wasverzachter
Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking. Wat kan je wel doen? Gebruik een eetlepel natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven.
Was ik wolwas altijd op een koud programma? Beter niet. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.
De meeste wol is machinewasbaar op maximaal 30 °C en je wasmachine heeft waarschijnlijk een speciaal wolprogramma. Zelfs merinowol kun je in de wasmachine wassen (merinowol is een van de fijnste soorten wol). Als je wol wast op 30 °C en het daarna aan de lucht laat drogen, is de CO₂-voetafdruk slechts 0,6 kg CO₂e.
Wol is antibacterieel en neutraliseert geuren
Wol is tevens op moleculair niveau negatief geladen. Bacteriën die voor nare luchtjes zorgen houden van positief geladen materialen, waaronder synthetische stoffen. Door de antibacteriële werking hoef je wol weinig te wassen.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Van de ooit florerende wolverwerkende industrie in Nederland is niets meer over. Er is volgens Ben Snik van de Wolfederatie ook geen afzetmarkt meer voor. Dat komt niet alleen omdat onze wol vanwege de dikke en stugge samenstelling kriebelt, dus minder geschikt is voor kleding – het is ook een geldkwestie.
Het is belangrijk niet flink te gaan schrobben, wrijven of wringen en spoel de wol uit met water dat dezelfde temperatuur heeft als het water uit de tobbe. Anders kan de wol gaan vervilten. Droog de vacht op een droogrek, nooit in de wasdroger! Centrifugeren kan wel, gebruik daarvoor een sloop of wasnet.
Je hoeft een trui minder vaak te wassen dan een T-shirt. Het is vaak voldoende om een trui even te luchten. Een trui van katoen was je het best na twee tot drie keer dragen.Truien van merinowol of lamswol hoef je eigenlijk nooit te wassen.
Draai de trui binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui. Wring een wollen trui nooit uit als een dweil, hang hem ook nooit te drogen op een kleerhanger. Wol rekt namelijk heel snel uit.
Gebruik fijnwasmiddel. Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was.
Een schapenvacht wassen is niet aan te raden, de lanoline verdwijnt uit de vacht en het leer wordt er stug van. Een schapenvacht die nat is geweest of gewassen is in de wasmachine wordt er dus niet beter op.
Gebruik voor wol een speciaal wolwasmiddel (géén biotex: de enzymen in biotex breken eiwitten af). Als u met de hand wast is het volgende heel belangrijk: wol krimpt (door vervilting) door temperatuurverschillen én door wrijving. Als u de wol dus wast in een lauw sopje (max 30 ˚C) moet u ook in lauw water spoelen!
Je kan jouw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren.
Wol krimpt bij grote temperatuurverschillen. Daarna liever niet centrifugeren en niet uitwringen; voorzichtig uitknijpen is voldoende.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.
Soda is sterk en kan schade toebrengen aan delicate stoffen, zoals zijde, linnen en wol.
Wol is waterafstotend door de structuur van de vezel. Hierdoor wordt het water niet meteen geabsorbeerd. Zelfs als wol uiteindelijk nat wordt, blijft het warmte genereren en wordt je niet koud en klammig. Wolvezels zijn van nature vuilafstotend.