Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. In België viert men het op de tweede zondag van juni.
Moederdag is ooit begonnen als een mooi initiatief. De dag zoals we die kennen komt uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Anna Jarvis, een lerares uit Philadelphia, besloot na het overlijden van haar moeder haar leven te wijden aan moederverering.
Elke derde zondag van juni is het weer vaderdag in Nederland. Deze dag is ontstaan als opvolging van Moederdag. Niet in elk land wordt deze dag op dezelfde dag gevierd. In België valt het op de tweede zondag in juni, in Spanje en Portugal op 9 maart.
Vaderdag wordt gevierd om de vaders te eren. De kinderen leggen hun vader op deze dag extra in de watten. In Nederland viert men Vaderdag op de derde zondag in Juni.
In 1948 waren er twee Vaderdagen
In 1948 leek het de herenmodezaken in Nederland handiger om Vaderdag te vieren op de derde zondag van juni. De tweede zondag in oktober zat naar hun idee wel erg dicht op Sinterklaas en Kerstmis.
In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag van juni. Net als in Nederland worden de vaders in veel verschillende landen op dezelfde datum in het zonnetje gezet als hier. Toch wordt vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt deze datum af.
Laat je baby een cadeau 'geven'
Een rompertje, sokjes of een shirtje voor je baby met daarop ''I love papa'' bedrukt is toch wel heel lief om je baby te laten 'geven' aan zijn vader. Iets met een lieve boodschap erop wat de liefde voor papa uitdrukt, doet het altijd goed (ook al heeft je baby het niet zelf geschreven).
Viering. Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni.
Ook Moederdag is ontstaan in Amerika, waar een kind vond dat haar ouder, in dit geval de moeder, vaker mocht horen dat mensen haar dankbaar waren voor wat zij deed. In 1907 ontstond Moederdag, dit is dus 3 jaar eerder dan het ontstaan van Vaderdag.
Op 15 augustus zetten de Antwerpenaren hun mama's in de bloemetjes, terwijl de rest van het land dat al begin mei doet. En dat heeft alles te maken met Maria, de moeder van Jezus, en een kunstenaar die ook Antwerps schepen was in 1913. Begin mei viert het merendeel van de Belgen Moederdag.
Moederdag wordt in veel landen van de wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is alleen traditie in o.a. Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika, Suriname en Nederland.
Moederdag wordt in Nederland op de tweede zondag van mei gevierd. Op deze dag vieren we het moederschap. Niet elk land hanteert de tweede zondag van mei.
In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. De eerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910. President Richard Nixon was in 1972 de eerste die Vaderdag als een echte officiële feestdag bestempelde. ...
Bekijk hieronder wanneer het Vaderdag 2023 t/m 2033 is en op welke dag van de week deze dag valt. De volgende Vaderdag valt op zondag 18 juni 2023. Dat is over 286 dagen. Staat er een smiley voor een van de bovenstaande Vaderdagen?
In Antwerpen, net als in Italië, Spanje en Portugal werd grotendeels als katholieke reactie op die import, gekozen om het feest op de naamdag van Sint-Jozef te zetten - iets wat in Antwerpen overigens ook met moederdag en Maria-Hemelvaart (15 augustus) gebeurde).
In Nederland (en veel andere landen) valt Vaderdag op de derde zondag van juni.
In Nederland, België, Duitsland en vele andere landen valt Moederdag altijd op de tweede zondag in mei. Dit houdt in dat Moederdag jaarlijks altijd op een zondag gevierd wordt, maar niet op dezelfde datum.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.