Pilates is een bewegingsleer ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren.
Wat is Pilates eigenlijk? Pilates is een workoutmethode die de nadruk legt op diepe spieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie en een goede houding. De techniek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld door de Duitse uitvinder Joseph Pilates, met de bedoeling gewonde soldaten snel weer op de been te brengen.
Het voornaamste doel bij Pilates is om een sterk en stabiel lichaamscentrum (core/kern) op te bouwen. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans en vermindert het risico op blessures.
Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen. Yoga is een combinatie van bewegen en mediteren met als doel de eenwording van geest en lichaam. Je werkt aan je lichaam, maar je geest is net zo belangrijk.
Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen. Het hele lichaam is betrokken bij Pilates.
Alleen omdat er geen loodzware gewichten in het spel zijn wordt het door veel mannen (en ook vrouwen) overgeslagen. Maar als je jezelf uitdaagt, is het een pittige workout die jou de volgende dag met een flinke dosis spierpijn achterlaat.
Er zijn redelijk wat onderzoekend bekend die aantonen dat Pilates de flexibiliteit verbetert [3]. Pilates zou kunnen helpen bij het versterken van de core-spieren [3]. Daarnaast is Pilates algeheel goed voor het versterken van de spieren [3]. Pilates is vooral goed voor de kleine balansspiertjes van het lichaam [4].
Aanbevolen is om gemiddeld 2 keer per week Pilates te doen en in dat geval merk je na 10-12 trainingen verschil. Uiteraard is dit per persoon wisselend en afhankelijk of je privé- of groepslessen doet, of je nog andere sporten daarnaast doet en of je blessures hebt.
Een eigen mat is comfortabel
Wanneer je veel zit en/of liggende oefeningen doet, is het fijn om een dikkere yoga mat te hebben. Een dikkere yoga mat geeft je warmte en comfort waarbij je zo min mogelijk last hebt van beknellingen tijdens het oefenen. Het voordeel van dunnere yoga matten is dat je meer stabiliteit hebt.
Wat draag ik tijdens een pilates les? In de lessen draag je rekbare kleding zoals een sportbroek/legging en een shirt of top. Aan je voeten draag je sokken of teensokken. Het dragen van handschoentjes in de matlessen is niet verplicht.
Pilates is een intensieve, maar zachte krachttraining voor je hele lichaam. De focus van Pilates-oefeningen ligt op het powerhouse, je core is tijdens de training continu actief. Met Pilates train je vooral je diepe spieren: buik, bekkenbodem en onderrug.
Pilates. Pilates verstevigt de spieren, dus top voor een toned body! Maar er echt van afvallen, dat gebeurt niet zo snel. Een half uurtje Pilates is goed voor het verbranden van zo'n 90 kcal.
Pilates is oorspronkelijk door een man is ontwikkeld om o.a. militairen te revalideren. Tegenwoordig zijn het wel meer vrouwen dan mannen die pilates beoefenen. Maar dat wil niet zeggen dat pilates geen sport voor mannen is.
Ben je meteen dedicated en wil je elke dag een pilates lesje volgen? Dat is helaas niet zo'n goed idee. Jouw lichaam heeft namelijk een dag of twee rust nodig na een intensieve pilates sessie. Net als bij krachttraining maak je de spieren telkens een klein beetje kapot tijdens jouw sessie.
Dit onderzoek toont aan dat Pilates bij ouderen een toename in flexibiliteit tot gevolg kan hebben, vooral in de wervelkolom. Hierbij moet wel opgemerkt worden van voor 5 van de 25 mensen de oefeningen te moeilijk waren om uit te voeren, dus lijkt deze vorm van training niet voor iedereen geschikt.
Een standaard yogamat is meestal tussen de 4 mm en 6 mm dik. Dikkere matten dienen meestal voor yogasoorten waarbij meer ondersteuning gewenst is, zoals Bikram yoga, Ashtanga yoga en Power yoga. Ook een fitnessmat is meestal een stuk dikker. De dikte van de best verkochte fitnessmatjes ligt tussen 1 en 1,5 cm.
Pilates versterkt de spieren van het lichaam, maar het verbrandt ook calorieën. Hoewel het niet wordt beschouwd als een traditionele cardio workout, verbrandt het calorieën.
Je maakt tijdens een les hele rustige vloeiende bewegingen die stress reduceren en je helpen je hoofd even helemaal leeg te maken. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt na een les meer in balans te zijn (qua lichaam en geest). Daarnaast train je met pilates ook letterlijk je balans in de vorm van je evenwicht.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
De methode richt zich op het verbeteren van kernkracht, flexibiliteit en houding. Pilates voor beginners richt zich op het leren van de basis en het synchroniseren van de ademhaling met de lichaamsbewegingen. Maar pilates kan ook gemakkelijk gebruikt worden om een intense full body workout te krijgen.
Spinning is een intensieve fitness fietssport voor binnen. Het is te vergelijken met wielrennen, alleen fiets je op een spinningfiets die in een sportschool stilstaat. Ook heeft heb je bij spinnen alleen een voorwiel. Het wordt daarom ook wel indoor cycling genoemd.
Yin yoga is in Nederland inmiddels enorm populair. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.
De Reformer helpt je op een geweldige manier bij bewegen, terwijl je, liggend op je rug, in een niet-gewicht-dragende positie bent. Dit is vooral nuttig en effectief bij een blessure. Het bewegende deel (de kar), geeft zowel feedback als correctie tijdens de uitvoering van een oefening.
HIIT is een zware trainingsvorm van 20 tot 60 minuten waarin je zeer intensieve inspanningen afwisselt met pauzes van enkele seconden tot enkele minuten. Meestal doen mensen twee keer per week een HIIT.