Warmte kwijtraken Het lichaam doet dat op verschillende manieren. Het raakt warmte kwijt aan de koudere omgeving via straling, oftewel infrarood. Ook kun je lichaamswarmte kwijtraken via geleiding, bijvoorbeeld door op een koude stoel te gaan zitten.
Het lichaam raakt namelijk zijn warmte kwijt door te zweten. Daarom is voldoende drinken belangrijk. De hoeveelheid verschilt per persoon. Je weet dat je voldoende drinkt als de kleur van je urine helder en doorzichtig is.
Hitte-uitputting heeft veel kenmerken zoals duizeligheid, flauwte, vermoeidheid, hoofdpijn. De lichaamstemperatuur is nog normaal of licht verhoogd. De persoon gaat hevig zweten, de huid is bleek en voelt koud en klam aan. Verder kan er misselijkheid, braken en/of hittekramp optreden.
Het verwijden van de bloedvaten leidt tot een lagere bloeddruk, waardoor het hart harder moet werken om het bloed door het lichaam te pompen. Bij mensen met een hartaandoening kan dit leiden tot een hartaanval. Overmatig zweten kan leiden tot het verlies van zout uit het lichaam.
Hoe werkt temperatuurregulatie
Organen, huid en spieren zijn verantwoordelijk voor de warmteproductie. De warmteopname (door straling en wind) gaat een rol spelen als de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de huid. De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur.
Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen.
De regulatie van je lichaamstemperatuur gebeurt in het warmtecentrum van je hersenen. Deze zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur zich normaliter tussen de 36 en de 37,5 graden Celsius bevindt. Dit is namelijk de optimale temperatuur voor vrijwel alle processen die in je lichaam plaatsvinden.
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen.
Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
Hitte-uitputting;
Flauwvallen Kramp Snelle hartslag Hevig zweten Een bleke huid. Wat doe je: Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Hittezieken kunnen optreden bij hoge kerntemperaturen, waarvan de hitteberoerte de ernstigste is, die tot dood kan leiden. De doodsoorzaak ligt meestal in een te hoge hersentemperatuur die tot denaturatie van eiwitten leidt of in een toegenomen permeabiliteit van de darmen, waardoor lekkage van vocht optreedt.
Hart en bloedvaten zijn met name gevoelig voor verzadigde vetzuren en die zitten vooral in producten van dierlijke oorsprong, zoals vet vlees, volvette zuivelproducten en vette snacks. Daarnaast zijn er vetten die meer in plantaardige voedingsmiddelen zitten: onverzadigde vetzuren.
Hoe warmer het weer, hoe lager je bloeddruk is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bloedbank Sanquin. Een (te) lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid of flauwvallen. Vooral ouderen krijgen een lagere bloeddruk als de temperatuur buiten stijgt.
Warm weer. Bij warm weer gaan je bloedvaten verder openstaan. Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Ook hier hebben ouderen vaker last van.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen.
Een verstoring in de hypothalamus kan leiden tot een hormonale disbalans. Hierbij kunnen je hormoonspiegels van afzonderlijke hormoonklieren te hoog of juist te laag zijn en zo verschillende aandoeningen veroorzaken.
Patiënten met een niet goed functionerende hypothalamus kunnen met uiteenlopende klachten te maken krijgen: een voortdurend hongergevoel, een vertraagde verbranding, een verstoorde temperatuurregeling van het lichaam en een verstoord slaap-waakritme.
IJsklontjes tegen je handen, hoofd en nek
Hoe koel je snel af? Haal wat ijsklontjes uit de vriezer. In je hoofd, nek en handen zitten de meeste bloedvaten vlak onder de huid. Deze plekken worden door je lichaam gebruikt om hitte af te stoten en kou op te nemen.
Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk.
Ongeveer 10 procent van warmteverlies gaat via je hoofd.
Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
Een middagje beachvolleybal, een festival, een klus in de hete zon: een hitteberoerte kan je op allerlei momenten overvallen. Je voelt je slap, je bent misselijk en in de war. Zweten doe je niet, maar je lijf ziet rood. Wuif zulke symptomen niet weg, want een hitteberoerte is gevaarlijk.