De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, verbonden met de Laylat al Qadr, de 'Waardevolle Nacht'. Dit is de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.
Het Offerfeest is een islamitisch feest waarbij herdacht word hoe de profeet Ibrahim (Abraham) op de proef werd gesteld werd door God. Het Offerfeest wordt tijdens de tiende dag van de pelgrimstocht naar Mekka gevierd.
Eid Al Fitr is een belangrijke datum op de islamitische kalender en wordt gevierd door moslims over de hele wereld. De naam betekent 'het festival van het verbreken van het vasten' - en markeert het einde van de Ramadan en het begin van Shawwal (de tiende maand op de islamitische maankalender).
Het Offerfeest is naast het Suikerfeest een van de belangrijkste feesten voor moslims. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor Allah. Vlak voordat de geblinddoekte profeet het offer kon uitvoeren, verving Allah zijn zoon door een ram.
Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300). Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka (Hadj).
21 t/m 23 april 2023. Een oude naam voor het Suikerfeest is 'Het Kleine Feest'. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten.
Het is officieel. In Nederland is het zondag de laatste dag van de maand Ramadan en wordt Eid ul-Fitr op maandag 2 mei 2022 gevierd.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Het offeren is sterk aanbevolen voor man, vrouw, jong, oud, getrouwd, vrijgezel, ingezetene en reiziger (met uitzondering van de bedevaartganger).
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Bij het Offerfeest hoort het ritueel slachten van een schaap. Toch kiezen moslims in Nederland steeds vaker voor een alternatief: ze offeren zelf geen dier maar doneren vlees aan armen die zelf geen schaap kunnen betalen.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Volgens de islam is de ramadan ingesteld door Mohammed. De vastenmaand is gerelateerd aan de zogenoemde Laylat-al-Qadr, ofwel de 'Waardevolle Nacht'. Dit was de nacht waarin Mohammed volgens de overlevering de eerste Soera van de Koran kreeg van een engel.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
"Wij zeggen 'Eid Mubarak'", zegt Brahim Laytouss. "In het Nederlands wordt dat 'Een gezegend Offerfeest'".
Tegen iedereen die met mij het offerfeest viert, zeg ik: Taqabbal Allahu minna wa minkoum (Moge Allah goede daden accepteren van jou en van ons)!
Samenvatting. In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
De islam kent veel vieringen, maar slechts twee feesten: het Suikerfeest (Eid al-Fitr) en het Offerfeest (Eid al-Adha). De overige islamtische vieringen zijn religieuze hoogtijdagen met een serieuze ondertoon. De data van deze feesten en vieringen worden berekend volgens een maankalender: de Hijri-kalender.
Omdat de islamitische kalender een maankalender is, duurt een maand volgens de islamitische kalender een paar dagen korter dan een maand volgens de gebruikelijke zonnekalender. Per jaar scheelt dit ongeveer elf dagen. Hierdoor kan de ramadan om de zoveel jaren in de winter, lente, zomer of herfst vallen.
Wat zijn de drie witte dagen? Tijdens de drie “witte dagen” bevindt de maan zich in de periode waarin de maan volledig zichtbaar is. Om deze reden heten het de Witte Dagen (al-ayaam al-beed). Let op: dit is dus de 13e,14e en 15e van de maankalender (de Hijri kalender).
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap of lam, waardoor het feest de bijnaam het Schapenfeest kreeg.