Door de bijen komen zaadcellen op de stempel (bovenkant) van de stamper terecht. De zaadcellen (stuifmeel) kunnen dan door een fijn buisje afzakken naar de eicellen in ze bevruchten. Hierdoor krijg je kleine embyo's met veel voedingsstoffen errond: de zaden.
Van bloem tot vrucht
Na de bevruchting verandert er veel in een bloem. Uit het vruchtbeginsel ontstaat een vrucht. Uit de zaadbeginsels ontstaan zaden. uit iedere bevruchte eicel ontstaat een kiem.
Zaden die licht nodig hebben om te kiemen of lichtkiemers
Sommige moestuinzaden hebben licht nodig om te kiemen, vaak zijn dat de hele kleine zaadjes die uit uitgebloeide bloemen of via rottend fruit bloot op de grond komen te liggen. Logisch dat dit lichtkiemers zijn.
Anatomie. Het zaad ontwikkelt zich uit een zaadknop (ovulum), dat op een placenta staat. De zaadknop bestaat uit een nucellus, die door twee integumenten is omgeven en waarbij de kiemopening(micropyle) openblijft.
Bij de kieming wordt het reservevoedsel in de zaadlobben verbruikt. Als het reservevoedsel tijdens de ontkieming wordt gebruikt worden de zaadlobben kleiner. Als het kiemplantje verder groeit, raakt het reservevoedsel in de zaadlobben op. De zaadlobben verschrompelen en vallen af.
Te weinig licht zorgt ervoor dat de zaden helemaal niet kiemen of dat ze gaan sprieten, op zoek naar licht. Als ze te veel licht krijgen, kunnen zaailingen uitdrogen. De zon in februari zorgt nooit voor problemen. Maar op een zonnige dag in april en mei moet je zaailingen in de kas eventjes in de schaduw zetten.
er genoeg voedsel in de bodem zit. er licht bij kan komen. er genoeg lucht bij kan komen voor zuurstof. Poortje en navel Het kiemplantje heeft dus water nodig en dat komt door het poortje het zaadje binnen.
De levenscyclus van een plant begint bij het kiemen van het zaadjes. Na een periode van groei en ontwikkeling zal de plant uiteindelijk in bloei komen en vruchten met zaden gaan produceren. Na de bloei en zaadvorming is de levenscyclus volbracht en zal de kruidachtigeplant afsterven.
Zaadplanten kunnen het grootst worden. Loofbomen en naaldbomen zijn bijvoorbeeld ook zaadplanten. Zaadplanten kunnen zich voortplanten door middel van zaden. Een zaad bevat een embryonaal plantje met voedsel voor de kiemperiode.
Een zaad bestaat uit een embryo met omhullende lagen weefsel, die kunnen bestaan uit endosperm, zaadhuid, en restanten van de vrucht. Deze omhullende lagen dienen ter bescherming; een harde zaadhuid beschermt tegen mechanische beschadiging.
Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten.
Allereerst is het belangrijk te weten dat een zaadje geen licht nodig heeft om te ontkiemen, alleen maar een vochtige omgeving. Licht is voor het zaadje pas van belang als er blaadjes aan komen, die nemen namelijk het licht op. Tot die tijd maakt het niet uit of het licht op donker is.
Zaadjes vind je altijd op de plek waar eerst een bloem zat. Dat betekent dus dat de planten waar je zaadjes van wilt oogsten eerst gebloeid moeten hebben. Bij veel bloemen en kruiden zie je meteen waar de zaadjes zitten. Sommige bloemen maken er echte kunststukjes van.
Soorten bestuiving
Niet alle planten kunnen zichzelf bestuiven. Daarnaast is er buurbestuiving. Dit is het geval als een andere bloem van dezelfde plant bestoven wordt. In zekere zin is dat dus een vorm van zelfbestuiving, want twee bloemen van dezelfde plant bestuiven elkaar.
Kieming of ontkieming is bij zaadplanten het proces waarbij het in een zaad aanwezige embryo of kiem door de zaadhuid heenbreekt en vervolgens tot een kiemplant uitgroeit.
BASISSTOF thema 3 Ordening
Het rijk van de planten bestaat uit drie stammen: – wieren (algen); – sporenplanten; – zaadplanten. Wieren (algen) hebben geen bloemen, wortels, stengels en bladeren. – Wieren kunnen eencellig of meercellig zijn.
Een spore is meestal één enkele cel, die uitgroeit tot een nieuw organisme. Sporen zijn kleiner dan zaden. Een zaad bevat namelijk ook voedsel voor het kiemplantje. - Vergelijk de foto's hieronder van sporenhoopjes (bovenste rij) en zaden (onderste rij).
Zowat 90% van de huidige plantensoorten maakt bloemen, een vrij recente evolutionaire uitvinding: zaadplanten gaan al zeker 300 miljoen jaar mee, maar bloemen doken ten vroegste 250 miljoen jaar geleden op. Fossielen uit die tijd zijn er nog niet gevonden, dus is het een raadsel hoe ze eruit zagen.
De geslachtelijke voortplanting van zaadplanten gebeurt via zaden, die ontstaan uit bevruchte zaadknoppen. De zaden kunnen samen met de vruchtbladen vergroeid zijn tot vruchten, eventueel met verdere delen van de moederplant tot schijnvruchten.
In de strengste betekenis is de vrucht het rijp geworden vruchtbeginsel van een bloem en bevat in het algemeen de na bevruchting uit de zaadknoppen ontwikkelde zaden. Ook andere delen kunnen echter meegroeien, die men dan ook tot de vrucht rekent.
Planten kunnen zich op twee verschillende manieren voortplanten. Bij de generatieve of geslachtelijke voortplanting gebeurt de vorming van nakomelingen door middel van zaad (bijv. bloemen) of door middel van sporen (bijv. varens).
Als jij je zaden activeert door ze nat te maken, gaan ze ontkiemen. De zaadhuls barst open en onthult een worteltje dat de aarde in wil gaan en een stengeltje dat omhoog gaat groeien. Het ontkiemen kan in een paar dagen gebeuren, maar het kan ook twee weken duren.
kiemingsfactoren = (zoals licht, temperatuur, water) een zaadje kan gaan kiemen en is daarbij afhankelijk van licht, temperatuur en water. ontkiemen = ook wel kiemen genoemd; proces van groei van een zaad waarin uit een embryo (= kiem) een kiemplantje groeit.
Je kan vergeet-mij-nietjes (Myosotis alpestris) zaaien tussen juni en september in de tuin. De daaropvolgende lente zal het vergeet-mij-nietje gaan bloeien. Zo goed als alle bloemen bloeien tegelijk gedurende ongeveer 4 weken ergens tussen april en juni. Als je zaait onder glas of in huis kan je al eerder gaan zaaien.