Het waren verzamelingen Latijnse woorden met verklaringen in het Nederlands. Latijn was in de middeleeuwen de taal waarin geletterde mensen communiceerden. Om die taal te kunnen leren en begrijpen waren de woordenlijsten goede hulpmiddelen. Men schreef ze over en paste ze aan aan andere talen en dialecten.
In 300 voor Christus ontwikkelden de Chinezen het eerste woordenboek waarbij woorden van dezelfde taal geordend waren op synoniemen.
Volgens het Chronologisch woordenboek (2001) van de etymologe Nicoline van der Sijs was het de geschiedschrijver Tacitus die in boek 5 van zijn Historiae het eerste Nederlandse woord noteerde: Vadam, de voorloper van wad.
Waar kleine landen groot in kunnen zijn: langebaanschaatsen en woordenboeken. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) is namelijk het grootste ter wereld.
Een woordenboek als de grote Van Dale omschrijft rond de 250.000 woorden; in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) staan zo'n 400.000 trefwoorden.
De Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse Taal is een computer waarin alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen...) worden opgeslagen van de 12de tot en met de 21ste eeuw. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden.
De woordenboeken gemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) zijn digitale naslagwerken, webapplicaties en databases met informatie over onder andere betekenis, herkomst, geschiedenis, uitspraak, spelling, taalkundige eigenschappen, dialectvormen en vertaling.
Aangezien de 'd' volgens onderzoek het beste te combineren valt met de 'u', komt De Boer tot de conclusie dat het eerste woord van de mens waarschijnlijk “duh” was.
het welkomstwoord zelfst. naamw. woord van welkom Voorbeeld: `In zijn welkomstwoord heette de burgemeester de nieuwe ingezetenen van harte welkom.
Met 82,8 % van de stemmen is prikspijt overtuigend winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. De top drie van 2021: prikspijt.
Een woordenboek is een doorgaans alfabetisch gerangschikte verzameling woorden in een of meerdere talen die een naslagwerk vormen dat informatie geeft over de betekenis, de uitspraak, de spelling, de taalkundige eigenschappen, de afbreekpunten en de synoniemen van elk opgenomen woord.
Behalve de uitroep 'oh! ', waarover ik eerder publiceerde op Neerlandistiek, vermeldt Van Dale (15e dr.) ook de uitroep 'ah!
De Van Dale is genoemd naar Johan Hendrik van Dale, die het Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal van I.M. Calisch en N.S. Calisch uit 1864 bewerkte tot zijn eigen woordenboek. Hij paste onder andere de spelling toe van De Vries en Te Winkel, die in 1863 de basis hebben gelegd voor de huidige Nederlandse spelling.
De Woordenlijst geeft alleen de correcte spelling van woorden, en bij zelfstandige naamwoorden het lidwoord en meestal ook het woordgeslacht. Er wordt ook morfologische informatie vermeld, zoals de werkwoordstijden, verbogen vormen van bijvoeglijke naamwoorden, meervouden en verkleinvorm van zelfstandige naamwoorden.
Open de Instellingen-app op je smartphone, veeg naar beneden totdat je 'Taal en invoer' ziet en tik hierop; Bovenaan zie je direct de optie 'Persoonlijk woordenboek; Met het plus-icoontje rechtsboven kun je direct woorden aan je persoonlijk woordenboek toevoegen.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Esperanto is een bedachte taal die in 1887 gemaakt werd zodat mensen uit alle landen met elkaar konden praten. Een internationale taal dus. Esperanto heeft een eenvoudige grammatica, zodat mensen het makkelijk kunnen leren. De klanken zijn een mengelmoes van Europese talen.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Er staan ongeveer 240.000 woorden in de laatste editie van de Grote ('Dikke') Van Dale. Maar het feit dat Van Dale ongeveer 240.000 verschillende woorden bevat, betekent eigenlijk niets.
De Nederlandse taal verandert voortdurend. Zo komen er ieder jaar nieuwe woorden bij, in 2018 bijvoorbeeld vliegschaamte, in 2015 testosteronbom en uberen, in 2014 stemfie: selfie in het stemhokje. Niet alleen de Nederlandse woordenschat verandert, maar ook de klanken en de grammatica.
Het verdwijnen van woorden heeft verschillende oorzaken. Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg zegt op zijn website dat veel uitgestorven woorden verbonden zijn aan technologieën die niet meer bestaan of aan gereedschappen die vervangen zijn door automatisering.
De Oxford English Dictionary uit 1989 (20 delen) telde 171,476 Engelse woorden plus een 9.500 afgeleide woorden, maar was daarin ruim: zeker 47,156 woorden daarvan waren absoluut archaïsch, een groter deel zijn dat wellicht ook. De Académie Française telde in de Trésor de la Langue Française zo'n 100.000 woorden.
1) Bedrijfseconoom 2) België op internet 3) Berium 4) Beryllium 5) Beryllium (Afk.) 6) Birylium 7) Chemisch symbool 8) Geluid van een schaap 9) Landcode van België 10) ... BE is een afkorting van 'Bitter Eenheden'. Het is een maataanduiding voor de hopbitterheid van bier.