Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.
In de meeste Europese landen werd dan een vlag verzonnen met de kleuren uit het wapen. Het wapen is vaak erg ingewikkeld, daarom koos men soms vlaggen met banen. Het ontwerp werd vaak gemaakt door een speciaal ingestelde commissie, maar soms ook door één persoon, een koning of president.
Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Een vlag is een abstracte tweedimensionale weergave van kleuren, vlakken of symbolen, meestal in een rechthoekige vorm. Een vlag is meestal van textiel, maar kan ook van papier, plastic of metaal zijn gemaakt.
De nationale vlag van een land staat vaak symbool voor historische zaken of gebeurtenissen. Zo wordt er in een vlag bijvoorbeeld vaak verwezen naar oude wapenschilden uit de geschiedenis van een land. Ook staat een vlag vaak voor de onafhankelijkheid die een land verworven heeft.
Een precieze beschrijving van de Nepalese vlag werd in de grondwet opgenomen van het Koninkrijk Nepal. Artikel 5, bijlage 1, aangenomen op 9 november 1990. De blauwe grens duidt vrede aan en de karmozijnrode kleur is de nationale kleur van Nepal.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
Elke staat ter wereld heeft een eigen vlag. Daarnaast gebruiken veel staten aparte handelsvlaggen en oorlogsvlaggen.
Er zijn op dit moment 210 landenvlaggen, maar in geen enkele vlag is de kleur paars aanwezig.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Pas met de opheffing van de Duitse Bond in 1866 kreeg Luxemburg volledige autonomie en in 1867 werd Luxemburg erkend als soevereine staat onder de rood-wit-lichtblauwe vlag.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
De bovenste band van de vlag was namelijk oranje. Dit kwam doordat de geuzen trouw waren aan prins Willem van Oranje. Deze prins dankte zijn naam aan het prinsdom Orange in Frankrijk, dat hij sinds 1544 bezat. Willem van Oranje wilde de Nederlandse gewesten bevrijden van de Spaanse heerschappij.
De drie kleuren symboliseren ook de Afrikaanse herkomst van de meeste Jamaicanen. Er zijn verschillende verklaringen voor het ontwerp van de vlag. De vlag is de enige nationale vlag zonder een van de kleuren rood, blauw of wit in de wereld.
De vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd, is een eenvoudige tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit (onderkant).
Bermuda is een Britse kolonie in de Atlantische Oceaan. Op de vlag staan twee vlaggen afgebeeld, die van Groot Brittannië en het wapen van Bermuda. De twee afbeeldingen lijken op nogal willekeurige plekken op de vlag te zijn gezet.
Nepal. Als je aan vlaggen denkt, dan denk je aan een rechthoek of hooguit een vierkant, zoals de Zwitserse vlag. De vlag van Nepal is echter heel anders. De enige niet-vierkante landenvlag ter wereld bestaat uit twee gestapelde driehoeken met daarop een halve maan en een zon.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.