Het schiereiland de Krim (met uitzondering van het door Oekraïne geregeerde deel van de Schoorwal van Arabat) werd door Rusland op 18 maart 2014 geannexeerd, als onderdeel van de Russisch-Oekraïense Oorlog.
Onderdeel van Oekraïne
Tijdens het bewind van Stalins opvolger Chroesjtsjov, zelf Oekraïner, werd de Krim in 1954 aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen, bij wijze van gebaar van vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk.
Dat werd later verder vervroegd naar 16 maart 2014. De bevolking van de Krim kon zich uitspreken over enerzijds aansluiting bij Rusland en anderzijds autonome republiek van Oekraïne blijven. Na het referendum scheidde de republiek zich op 17 maart, samen met Sebastopol, af als onafhankelijke Republiek van de Krim.
Onder sovjetleider Nikita Chroesjtsjov werd de Krim in 1954 onderdeel van de Oekraïne destijds een sovjetrepubliek, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 een onafhankelijke staat.
De Krim werd in de 18e eeuw door Rusland ingelijfd. In 1954 werd de Krimse Oblast door de Sovjet-Unie toegewezen aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, maar in februari 2014 werd het schiereiland opnieuw door Rusland geannexeerd, met uitzondering van een deel van de Schoorwal van Arabat.
Op 16 maart werd er een referendum gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland, maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland.
In 2014 was 70 procent van de 2,2 miljoen Krim-bewoners etnisch Russisch en dat percentage loopt sinds de Russische overname gestaag op. Volgens officiële statistieken van de Russische overheid vestigden ruim 250.000 mensen zich tussen maart 2014 en mei 2018 vanaf het Russische vasteland op de Krim.
Op de Krim wonen veel etnische Russen. Ze vormen ongeveer 60 procent van de bevolking en voelen zich op en top Russisch. Etnische Oekraïners zijn met 25 procent sterk in de minderheid.
Het conflict ontstond in het voorjaar van 2014, nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari was afgezet tijdens de Revolutie van de Waardigheid in Kiev, die volgde op de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en Rusland de Krim bezette.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Het Kremlin van Moskou (Russisch: Московский Кремль, Moskovski Kreml), of simpelweg het Kremlin, is het geografische en historische centrum van de Russische hoofdstad Moskou. De naam Kremlin is afgeleid van het Russische woord кремль (kreml), dat versterkte stadskern betekent.
Op 17 maart werd de uitslag van het referendum door het lokale parlement erkend en werd de republiek van de Krim aldus een feit. Dit land werd nog op dezelfde dag erkend door Rusland en door Zuid-Ossetië en Abchazië, twee onder Russische invloed staande, van Georgië afgescheiden staten.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
Voor Rusland is de Krim van groot strategisch belang doordat daar, in Sebastopol, een grote basis van de Zwarte Zeevloot ligt, en vanwege de controle over de Straat van Kertsj. Ook de ontdekking van grote gasreserves (2,3 biljoen m³) in het Oekraïense deel van de Zwarte Zee, kan een rol hebben gespeeld.
De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ruim twee miljoen mensen.
De Zwarte Zeevloot (Russisch: Черноморский флот, Tsjernomorski flot) is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, dat na de Krimcrisis onder Russische controle staat.
Negatief reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar de Krim worden afgeraden.
De Tataren (Perzisch: Tatar) zijn oorspronkelijk een Mongoolse stam, maar bij uitbreiding wordt de term ook gebruikt voor diverse Mongoolse en Turkse volken. Tegenwoordig is het de benaming voor een oorspronkelijk Mongools volk uit Rusland.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
In 1939 werd ook het westelijke deel van Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie. Sinds 24 augustus 1991 is Oekraïne onafhankelijk. Op 17 maart 2014 werd op de Krim onafhankelijkheid uitgeroepen. Als reactie daarop annexeerde Rusland het schiereiland en werd het Russisch.
De Russische inval in Oekraïne zal belangrijke economische gevolgen hebben voor Europa, en dus ook voor de België: duurdere grondstoffen, hogere inflatie, lagere groei, meer geld voor defensie en een hertekende energiestrategie zijn allicht de belangrijkste gevolgen.