De Gereformeerde Kerken in Nederland, ook wel aangeduid als "synodalen" of "Gereformeerd synodaal", was tot 1 mei 2004 een Nederlands gereformeerd kerkgenootschap. In januari 1949 bedroeg het aantal zielen behorend tot de Gereformeerde Kerken in Nederland 660.568, waarvan 343.802 belijdende leden.
De Gereformeerde Gemeenten, ontstaan in 1907 uit een vereniging van afgescheiden gemeenten, zijn weliswaar altijd een zeer behoudend kerkgenootschap geweest, waar het nauw luisterde met de juiste interpretatie van de Schrift en de gereformeerde belijdenis.
Ontstaan van de Gereformeerde Kerken
In 1886 kwam b.v. de Doleantie tot stand onder de bekende Abraham Kuyper. Hij maakte zich los van de Hervormde Kerk. De aanhangers van de Doleantie, de Dolerenden ” verenigden zich in 1892 met de Afgescheidenen. Samen vormden zij de Gereformeerde Kerken.
De woorden 'hervormd' en 'gereformeerd' betekenen taalkundig precies hetzelfde. In beide gevallen gaat het om kerken die uit de Reformatie of Hervorming zijn voortgekomen.
De Gereformeerde Gemeente is een van de christelijke gemeenten die uitgaan van wat God tot ons zegt in de Bijbel. De Bijbel is het woord van God en neemt de centrale plaats in. In de Bijbel lezen wij dat God de hemel en de aarde heeft gemaakt.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
De meest kenmerkende gereformeerde karakteristiek is het Bijbelse 'én-én' op allerlei terreinen, zoals in Woord én Geest, vrijheid én wet, verbond én wedergeboorte, en belofte én ervaring.”
De meest orthodox gelovige calvinisten worden hier in een los kerkverband bijeen gebracht. Leden van deze gemeente bewaren een grote afstand tot de moderne cultuur, waardoor ze ook bekend staan als de Zwarte Kousen-kerk.
De Statenbijbel is gangbaar in reformatorische kerken zoals de verschillende Gereformeerde Gemeenten, de Oud Gereformeerde Gemeenten, Christelijk Gereformeerde gemeenten en in Hersteld Hervormde Gemeenten. Tevens wordt de Statenvertaling gebruikt in sommige oudere Indische Pinkstergemeenten.
Net zoals alle andere kerken op de wereld is ook de Gereformeerde kerk van Andijk een gemeente van de Heer. Met alle kerken samen vormen wij het Lichaam van Jezus Chris-tus, waarvan Hijzelf het hoofd is.
De Oud-Gereformeerde Gemeenten was een Nederlands kerkgenootschap tussen 1907 en 1948. Het kerkgenootschap ontstond uit de groep Ledeboeriaanse gemeenten die in 1907 niet met de Gereformeerde Gemeenten onder het Kruis samengingen tot de Gereformeerde Gemeenten.
Dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel, loopt een strook waar relatief veel bevindelijk gereformeerden wonen. Deze strook staat bekend als de bijbelgordel, biblebelt of reforiem.
Het gebedshuis van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in het Gelderse dorp Opheusden spant namelijk nog steeds de kroon met 2850 stoelen.
De Gereformeerde Kerken en Gereformeerde Gemeenten, zoals wij die kennen, zijn pas omstreeks 1900 ontstaan. Het antwoord daarop is gemakkelijk. Hervormd en gereformeerd betekenen eigenlijk precies hetzelfde; in beide woorden zit vorm (forma) met het voorvoegsel her(re).
De aanhangers van de gereformeerde kerken (vrijgemaakt) (GKV) vormen hiervan met 1,1 procent de grootste groep, gevolgd door pinkster- en evangeliegemeenten (1,0 procent), de christelijke gereformeerde kerken (CGK) en de hersteld hervormde kerk (beide 0,8 procent).
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen. Als Maria hoogzwanger is, zijn Jozef en zij op reis.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld. Het begon rond 1900 met een kleine kerk in Los Angeles.
In 690 komt de Engelse Willibrord aan in de Lage Landen. Deze monnik en missionaris uit Northumbrië is met twaalf gezellen de Noordzee overgestoken om het christendom te verspreiden in het land van de Friezen. Zijn eigen land is al eerder gekerstend.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.