De politiek in Iran is dus zeer conservatief, wat steeds vaker botst met de jonge, progressiever wordende bevolking. De economie leunt voor een groot deel op de export van olie en aardgas. Daarnaast heeft het land een goed ontwikkelde particuliere sector en ook de landbouw en industrie functioneren redelijk.
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
De hoogste leider van Iran (of religieus leider) (Perzisch: Rahbar) is sinds 4 juni 1989 ayatollah Ali Khamenei. Deze regeert volgens het principe van valajat-e fakih ofwel het 'regentschap van de rechtsgeleerde' (ook wel vertaald als 'voogdij van de jurist').
De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten, de Iraanse rial is de valuta.
Denk aan de export van bloembollen, groenten en fruit, aardappelen en sierteelt.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Iraniërs (of Perzen) in Nederland (Perzisch: ایرانیان هلند) vormen een van de grotere nieuwe herkomstgroeperingen met een aantal van 49.723 mensen per 1 januari 2021. De meeste zijn geïmmigreerd na de Islamitische Revolutie van 1979.
Groeiend christendom in islamitisch land
Iran, in dit land in West-Azië leven ruim tachtig miljoen mensen. Het exacte percentage christenen in Iran is onbekend, maar wordt geschat rond de één procent.
Iran is qua kosten vergelijkbaar met andere landen in Azië zoals Maleisië, Myanmar en Sri Lanka. Zowel overnachten als het vervoer en eten en drinken is goedkoop in Iran.
Iran is een relatief veilig land uit oogpunt van algemene criminaliteit, maar alertheid is geboden. Wees op uw hoede voor diefstal, vooral in de grotere steden. In Iran komt vooral tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken.
Gastvrij en vooral verrassend mooi land
En de mensen, die trots zijn op hun land en nieuwsgierig zijn naar reizigers. Een reis naar Iran wordt steeds populairder. Denk aan rondreizen langs de vele tempels, moskeeën, maar ook het ruige landschap. Met talloze bergen, lange valleien en veel cultuur onderweg.
Iran Silk Road raadt reizigers dan ook aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro biljetten mee te nemen. Door 100 euro om te wisselen ben je al een Rial multimiljonair met een stapel bankbiljetten op zak. Per dag zul je daarvan ca 900.000 rials per persoon uitgeven aan eten en drinken.
De inwonersnaam bij Iran is Iraniër. Een vrouwelijke inwoner is een Iraanse. Iranees komt weleens voor als bijvoeglijk naamwoord bij Iran, maar het gebruikelijke bijvoeglijk naamwoord is Iraans, bijvoorbeeld in een typisch Iraans gerecht.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Reisadvies voor Iran: Bepaalde gebieden van Iran worden afgeraden te bezoeken. Raadpleeg voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Download de app 'BZ reisadvies of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
De Perzen vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran. Er is ook een grote Iraanse diaspora in andere delen van Azië, Noord-Amerika en Europa.
(86.023.000 inwoners in Iran in 2022)
Mashhad is met 2,8 miljoen inwoners de tweede stad van het land. Mashad is een van heiligste steden van het sjiisme. Isfahan is de derde stad van Iran. De andere miljoenensteden zijn Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahvaz en Qom.