Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Bij indirect grillen wordt het vlees of de vis niet boven, maar naast het vuur gebraden. Indirect grillen doe je best met een afgesloten barbecue. Het vlees of de vis wordt geroosterd naast de directe stralingswarmte van het vuur.
Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar geen kolen onder liggen, zodat deze rustig garen. Grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden. Langer dan 30 minuten voorbereidingstijd.
INDIRECTE GRILLMETHODE MET EEN GASBARBECUE
Je hoeft alleen de voorste en achterste branders aan te steken en de gerechten in het midden op het rooster te plaatsen. De warmte circuleert zoals in een heteluchtoven en grilt de gerechten gelijkmatig.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Het apparaat wordt daarvoor aangesloten op een gasfles en een zogenoemde gasdrukregelaar zorgt er vervolgens voor dat hij op een veilige manier te gebruiken is, zodat je direct aan de slag kunt met het bereiden van allerlei gerechten. Daarmee verschilt deze bbq soort behoorlijk van een keuken buitenshuis.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
De meeste gebruikte en bekende methode is de directe, waarbij hamburgers, saté en speklapjes boven de hete kolen op temperatuur worden gebracht. Bij de indirecte methode wordt het deksel gebruikt, waardoor de barbecue alsware als (rook)oven gebruikt kan worden.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel!
Bij indirect grillen maak je het vuur als altijd, maar daarna schuif je de kolen naar één kant; wat je barbecuet leg je dus niet boven het vuur maar ernaast.
Enkele tips voor het barbecueën:
Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen. Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak. Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen. Des te meer je de schuifjes openzet des te meer lucht erbij komt.
Leg de grote biefstuk op het rooster en schroei hem in 3-4 minuten per kant dicht. Schuif de biefstukken weg van de grote hitte naar de rand. Dek ze af met schone aluminiumfolie en laat ze 2 minuten rusten. Serveer de biefstukken besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper.
Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Briketten zijn de betere keuze omdat ze geen vonken veroorzaken. Daarnaast moet je er voor zorgen bij het aansteken geen steekvlam te veroorzaken of door 'blazen' in het vuur vonken te verspreiden. De gas BBQ daarentegen kent deze risico's niet en is eenvoudig aan te steken en te regelen.