Lanoline is belangrijk voor het behoud van je trui en houdt de wol mooi. Door dragen en wassen verdwijnt deze lanoline langzaam uit je trui. Door het wassen van je wol met ons wolwasmiddel met lanoline krijgt je trui na het wassen een nieuw vetlaagje.
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol weer superzacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.” Wolwasmiddelen zijn volgens de bond pH-neutraal en bevatten geen enzymen die de vezels van de stof kunnen aantasten. daarom is wolwasmiddel ook een goede keuze voor zijde.
Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen. Populaire wollen kledingstukken zoals truien, sjaals en jassen worden bovendien meestal over andere kleding heen gedragen.
Ossengalzeep is veilig voor de meeste stoffen, zelfs voor wol en zijde. Maak de zeep een beetje nat en breng de zeep rechtstreeks aan op de vlek, alvorens de stof uit te spoelen.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel. Was wol met wol. Stop je wollen kleding niet tussen de spijkerbroeken met ritsen.
Breien komt neer op extra kronkels in het garen leggen, en die kronkels zullen mee veranderen als het garen verandert. Hoe meer de trui tijdens het wassen uitgewrongen wordt hoe meer het garen krimpt. Het wringen helpt de vezels immers om over elkaar te glijden, waardoor het krimpen vlotter gaat.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Zeker wel! De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet.
Je kunt heel makkelijk een handwas doen in je badkuip. Vul het bad met een bodem licht lauw water en voeg er een beetje wasmiddel aan toe voor delicate stoffen. Draai de trui binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui.
Wat is het meest aangewezen toerental om wol te laten centrifugeren? 1.200 tpm is ideaal. Dat is best snel, maar wol slorpt veel water op en het is belangrijk om wol in de machine zo droog mogelijk te zwieren. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen.
Wol is van nature ademend, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Daarnaast is wol anti-bacterieel en heeft een uitstekende natuurlijke vuilbestendigheid. De wol reinigt zichzelf en is vuilafstotend doordat het vuil aan de oppervlakte blijft door de natuurlijke oliën in de wol.
Wol heeft van nature een zelfreinigende werking: dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan andere textielgrondstoffen. Je kunt wol het beste wassen met de hand in koud water of in lauw water (20°C) met een biologisch wolwasmiddel en naspoelen op dezelfde temperatuur (dus koud of lauw).
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
Wol is duurzaam
Wol gaat lang mee: de levensduur van wol kan, mits goed onderhouden, wel 80 jaar zijn.
WOL IS GEZOND…
Samen met het enorme ventilatie-vermogen garandeert dit een uiterst gezond en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien bevat correct verwerktewol 'n flinke dosis lanoline (wolvet), wat heilzaam werkt bij gevoelige en pijnlijke spieren en botten.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Witwasmiddelen in poedervorm van Aldi en Lidl wassen het schoonst, blijkt uit een test van de Consumentenbond onder 18 witwasmiddelen. Una wit (Aldi) komt als beste uit de test, gevolgd door Formil Ultra Plus (Lidl). De vloeibare varianten van beide merken bezetten de derde en vierde plaats.
DEN HAAG - Het kleurwasmiddel van Lidl is door de Consumentenbond betiteld als Beste Koop, in een test met bontwasmiddelen. Formil Ultra Plus Color eindigde in de test als 2e, van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.