Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Hoe lang blijft het mos in goede staat? Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
De meeste mossen hebben echter wel een duidelijke voorkeur op wat voor soort ondergrond ze zich hechten. De drie belangrijkste substraten zijn grond, hout en steen en er is ook nog sprake van water.
Laat voldoende grond onbedekt. De stenen zorgen voor kleine temperatuurverschillen en breken de luchtstroming over de plek en beïnvloeden daarmee de vochtverdeling. Zorg voor een lage pH (zuurgraad). Mossen houden van iets zure grond.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet; Mos groeit beter op een zure grond, gras niet; Mos is beter bestand nattigheid en groeit ook bij een grond die verdicht is, gras niet; Mos krijgt in het (vroege) voorjaar al een extra kans, omdat het groeit bij lagere temperaturen en minder zonlicht, gras niet.
De standplaatsen van de meeste steenbe- woners zijn direct aan weer en wind bloot- gesteld: het substraat is soms nat, maar meestal extreem droog. Mossen zijn bij uitstek indicatoren voor vochtigheid.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Leeft het mos nog? De meeste moswanden op onze website zijn niet meer levend. Dit komt doordat wij het geprepareerd hebben zodat het altijd mooi groen en onderhoudsvrij blijft.
Het mos heeft geen daglicht nodig; Moswanden hebben een isolerende werking; Het mos is 100% natuurlijk; Mos verbetert de akoestiek van een ruimte.
Klop hiervoor absorberend keukenpapier dubbel of driedubbel en plaats het op een warme radiator. Verspreid je mosoogst uit het bos of de tuin erop. Draai het mos eenmaal per dag totdat het helemaal droog is.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Hoewel ze kunnen overleven met minimaal licht (vooral Java Moss) worden ze daardoor toch bleker, dunner en langgerekter. Hoe meer je licht je geeft hoe sneller en voller ze gaan groeien. Maar meer licht betekent ook meer voeding en meer CO2. Als dit niet goed uitgebalanceerd is dan is de kans op alg erg groot.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen en andere kleine dieren. Muizen eten de sporenkapsels, en vogels pikken in het mos op zoek naar kleine beestjes. Als je een mospakket in losse blokjes door elkaar ziet liggen, is het gesloopt door een hongerige vogel.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.