Om klimop in toom te houden moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden. Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben. De uiteinden kunnen dan de dakgoten, de paden bedekken of tot ver in de border zijn gegroeid. Ook de bossige groei aan de bovenkant kan topzwaar zijn geworden.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Voor de volledigheid: gebruik nooit en te nimmer chemische onkruidverdelgers zoals RoundUp om op een snelle manier te proberen je klimop dood te sproeien. Het is bere slecht voor je eigen gezondheid en je tuin en het lost ook het probleem van verwijderen van de resten en de hechtwortels niet op. Niet doen dus.
Knip de plant een halve meter boven de grond door of graaf direct de wortels helemaal uit en laat de plant eerst weer afsterven. Dus net als bij klimop verwijderen van een muur. Wanneer de plant is afgestorven trek je deze voorzichtig van de schutting (of het houten hek).
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
De wortels zijn het grootste probleem van de klimop. Het verwijderen van een klimop terwijl deze nog vaststaat in de grond is een erg lastig karwei. Het kost veel energie, maar de wortels blijven in de grond staan en de klimop krijgt dus weer de kans om te groeien. Eenvoudiger is het om eerst de wortels te verwijderen.
Je kunt betongaas tegen de schutting of tegen de muur bevestigen om de klimplant de mogelijkheid te geven om te klimmen. Het is meestal het beste als je een kleine afstand houdt tussen het betonijzer en de wand, want dan kan de klimplant zich goed vastgrijpen. Betongaas is te vinden in verschillende afmetingen.
De fabel dat klimop bomen zou verstikken is niet waar. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Grenst uw tuin inclusief erfgrens aan een openbare weg of openbaar groen gedeelte? Dan moet u de schutting een meter van de erfgrens plaatsen. Als de schutting precies op de erfgrens staat tussen uw tuin en de tuin van de buren, dan ben je samen verantwoordelijk en zul je de kosten en onderhoud moeten delen.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Een Klimop water geven
De plant heeft niet heel veel water nodig. Als u de Klimop in de tuin heeft staan en niet in de volle zon hebt staan, is één keer in de week meer dan voldoende om de plant water te geven. Tijdens de regenperiodes is het niet noodzakelijk om de plant extra water te geven.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. Daarnaast levert Klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar.
Klimop is wellicht de meest bekende soort klimplant en is uitermate geschikt voor elke soort schutting of hekwerk. Daarnaast blijft klimop ook tijdens de winter mooi groen gekleurd. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je ook tijdens dit kille seizoen enige vorm van kleur in of rondom je tuin hebt.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Wanneer klimop snoeien? In principe kunt u gedurende het hele jaar de klimop snoeien. Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei.
Hoe klimop snoeien? Bij de voorjaarssnoei mag de klimop gerust een stuk worden teruggesnoeid. Dat kan zelfs tot zo'n 30 cm boven de grond. Het ziet er dan even wat minder mooi uit, maar omdat de klimop zo snel groeit is er weer snel een mooie dichte groene struik of haag.
Wat de Hedera in het hekwerk betreft ga met een goede snoeischaar knippen, trek met je handen wat weg en na wat tijd ben je klaar.
Bestrijding: De klimplant klimop, deze soort komt ook in het wild voor, kan gebouwen beschadigen en wordt om die reden wel als onkruid gezien. Dus pas op bij het planten van de vaste plant Hedera oftewel klimop. Verwijder wilde klimop door de kruipende stengels en de wortels weg te knippen.