Leg de eieren met de puntige kant naar beneden. Zo blijft de dooier mooi centraal en wordt de luchtkamer, die aan bolle kant zit, niet zo samengedrukt. Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën.
Dagelijks draaien centreert de eidooier
Dit voorkom je door de eieren in de week vóór je gevulde eieren gaat maken, dagelijks te draaien. Dus waar eerst de punt naar beneden wees, draai je het ei nu zo dat de stompe kant – waar ook de luchtkamer zit – onder is.
Met een schone, lege, plastic fles kunt u de eidooier opzuigen.Dat doet u door het ei op een diep bord of boven een schaaltje te breken. Op zo'n manier dat de dooier heel blijft. Houd de fles dan precies boven het eigeel en knijp zacht in de fles.
HOE ONTSTAAT EEN DUBBELDOOIER? Soms heeft zo'n eicel een beetje haast, waardoor er niet één maar twee eicellen worden afgegeven aan de eileider. Deze twee eicellen worden vervolgens samen voorzien van eiwit, de vliezen en bijbehorende eischaal. En voilà een dubbeldooier is geboren.
Je verwarmt het ei langdurig (minstens drie kwartier) op een constante temperatuur van 64 graden. Daardoor wordt het ei door-en-door 64 graden. Hierbij is de dooier gestold maar het eiwit nog niet en daardoor veel smakelijker.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen. Hierdoor kunnen kippenhouders overal ter wereld zo nu en dan genieten van een ei met een dubbele dooier. Een ei met drie dooiers zal maar zeer zelden de ontbijttafel sieren.
Je hand als zeef
Poeh, het worden heel wat bakjes. Je breekt dus een ei boven een kom waarbij je opnieuw zorgt dat de eidooier heel blijft. Dit ei giet je over je hand, waarbij je je vinger een klein beetje spreid maar niet te veel. Je vangt de eidooier op met je hand en laat het eiwit druppelen in een tweede kommetje.
Maar komen er nu ook twee kuikens uit zo'n ei als het ei uitgebroed wordt? Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien. Deze tweeling kuikens zijn wel verschillend, omdat het geen ééneiige maar een tweeeiige tweeling is.
Een ei is sterk door de ronde vorm van de schaal. Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.
Ja, ook het eigeel past prima in een gezonde voeding. Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium. Het eigeel brengt ook zo'n 200 mg cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam.
Als er in die tijd meerdere eisprongen achter elkaar komen, zitten er twee dooiers in een ei. Dit gebeurt vooral bij jonge hennen, waarbij de cyclus nog niet consistent is.
Maak de vulling van tevoren en bewaar in een luchtdichte spuitzak.Bewaar de gekookte eiwitten in een afgesloten verpakking.De eieren zijn dan 2 dagen houdbaar. Haal de eieren een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast, zo voorkom je dat je gasten (en jijzelf) ijskoude eieren eten.
Los daarvan heeft rauw ei zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook.Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Eigeel is jarenlang ten onrechte gedemoniseerd. Hoewel er veel cholesterol in zit, kan dit, bij gezonde personen, geen kwaad: cholesterol uit voeding is maar zeer beperkt van invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Gezonde personen kunnen daarom gerust drie eieren per dag eten. Hele eieren dus.
Vervang eieren door appel- en bananenpuree
Je kunt één ei vervangen door 60 g appelmoes of een halve geprakte banaan. Appelmoes kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, de bananenpuree maak je gewoon zelf door een rijpe banaan te pureren. Beide soorten fruit hebben een merkbare eigen smaak in de cake.
Niet alleen het eiwit, maar ook het eigeel. In eigeel zit namelijk choline, een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam die belangrijk is voor onze leverfunctie, stofwisseling en brein. Choline is een voedingsstof waarvan de meeste mensen niet eens weten dat die bestaat.
De kleur van de eidooier zegt helemaal niets over de versheid van het ei. Een gele eidooier kan dus net zo vers zijn als een oranje dooier. Volgens het Voedingscentrum is zelfs een eidooier met een blauwgroene ring niet schadelijk. Deze kleur is namelijk een reactie op het ijzer en de zwavel uit de dooier en het eiwit.
Dubbeldooiers zijn eieren met twee dooiers. Vooral jonge hennen leggen meer dubbeldooiers omdat hun hormoonspiegel hoger is. Daardoor is het aantal afgerijpte dooiers op de eierstok hoger.
Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Dubbeldooiers komen regelmatig voor. Je kunt ze gewoon in de winkel of bij een eierboer kopen, bijvoorbeeld in een doosje van tien.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.