Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Troebel water is niet goed. Dat zijn ontwikkelde bacteriën, algen en dood materiaal van de bloemstelen. Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water.
Geef uw bloemen regelmatig vers (lauw) water en voedsel en snijd de stelen opnieuw schuin aan. Verwijder alle bladeren die onder water kunnen hangen. Zet de bloemen ruim en diep in het water. Controleer dagelijks het waterniveau.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Bleek, water en suiker
Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen. De suiker fungeert als voedingsmiddel. Let op: houd het echt bij een druppeltje per vaas.
Kraanwater: Water uit de kraan is meestal tussen de 10 - 15 ºC. Vazen vullen met kraanwater is eenvoudig en altijd voorhanden. Los hierin het snijbloemenvoedsel op en het is perfect voor snijbloemen dat de luchtbellen oplost en snijbloemen voedt.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Hoe lang blijft een bos bloemen goed? Wanneer je met verse bloemen werkt en alle verzorgingstips opvolgt, kun je gemiddeld zeker tien dagen van een boeket genieten. Sommige bloemen staan zelfs twee weken of langer, en die zijn weer leuk om los in kleine vaasjes te zetten.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
Je kunt het water gedurende week bijvullen als je rozen veel water drinken. Na een week raden we je aan om het water van de vaas te verversen. Haal de rozen uit de vaas en maak de vaas weer goed schoon. De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas.
Bloemen hebben water nodig om te groeien, bloeien en overleven. Sommige bloemsoorten kunnen na een tien minuten zonder water al uitgedroogd raken, terwijl andere bloemen wel enkele uurtjes zonder water kunnen overleven.
Rozen en tulpen kunnen elkaar niet uitstaan
En vooral niet met de roos. De tulp en de roos kunnen elkaar namelijk niet zo goed uitstaan. Gevolg? De tulp zal zijn koppie als het goed is wel overeind houden, maar de roos zal er treurig bij gaan staan en gaan hangen.
Er is een logische relatie tussen het formaat, hoogte en gewicht van het boeket en het formaat, hoogte en gewicht van de vaas. Bloemschikkers hebben vaak de duimregel dat de vaashoogte 40 tot 60% van de hoogte van het boeket moet zijn. De beste combinatie zorgt ervoor dat: De bloemen rechtop blijven staan.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Eigenlijk zorgt zo'n zakje bloemvoeding dus voor de voedingsstoffen van de bloemen. Ze kunnen immers niets meer opnemen via hun wortels, omdat ze hiervan zijn ontdaan. Er zitten tevens stoffen in die ervoor zorgen dat de vaatbundels van de bloemen open blijven.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u afhankelijk van het soort bloemen meerdere weken van uw boeket genieten.
Knip je bloem af op de juiste lengte zodat hij in je vaas of glas blijft staan. Vul de vaas of het glas met een laagje water en doe er een paar druppels voedingskleurstof bij. Zet je bloem daarna in de vaas of het glas. Houd de dagen erna de bloem goed in de gaten.