Je dekbed gevangen zetten in je overtrek kan heel simpel zijn: Stop je dekbedovertrek met behulp van de instopstrook onder je matras. Op deze manier is de opening van je overtrek afgesloten en kan je dekbed niet meer ontsnappen. Met een dubbele doorlopende instopstrook gaat dat het gemakkelijkst.
Luchtdichte oplossing
Plooi je dekbed en steek het in een grote zak van licht plastic. Omsluit de open kant van de zak met je hand en steek de slang van je stofzuiger erin. Zuig de lucht uit de zak terwijl je die met je hand luchtdicht houdt. Sluit de zak zonder weer lucht in de zak te laten komen.
Flessenhals : Een flessenhals houdt in dat het dekbedovertrek op een lengte van 200 of 220cm een stuk naar binnen is vastgestikt. Hierdoor blijft het dekbedovertrek, indien het een lengte heeft van 220cm heel goed op zijn plek liggen.
Ook 's ochtends, wanneer elk huishouden in de spits verkeert, zit niemand te wachten op een worstelpartij met een dubbelgevouwen dekbed. De oplossing voor dit eeuwige probleem: bedbretels. Bevestig een stukje bretel aan de binnenkant van de bovenhoek van de overtrek en een stukje bretel aan het dekbed en klaar is Kees.
Over het algemeen kan worden gesteld dat een dekbed ongeveer 60 cm breder dient te zijn dan het matras waarop u slaapt. Voor eenpersoonsmatrassen (70-90 cm breed) is de standaardbreedte van 140 cm daarom voldoende. Als u zelf wat groter bent of het matras nog wat breder is, kunt u de Duitse breedtemaat 160 cm kiezen.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Het dekbed kruipt iedere nacht steeds verder naar beneden zodat er aan de bovenkant een “koude zone” ontstaat. De Polydaun BedBretel lost dit probleem op. Door het simpel bevestigen van de bretels aan de hoekpunten van het dekbed en aan de binnenkant van de overtrek blijft het dekbed op de plaats.
Bij de aangestikte instopstrook is er een stuk stof aan de onderzijde van de lange kant van het overtrek vast gestikt. Dit zit aan de bovenkant van het dekbedovertrek. De opening aan de onderzijde van het dekbed waar het dekbed ingaat is bij dit type dekbedovertrek meestal ook wat smaller gemaakt.
Een instopstrook is die flap onderaan je dekbedovertrek. De naam zegt het al: het is een strook om je dekbedovertrek mee in te stoppen onder je matras of in het overtrek zelf. Daarom is de lengte van je dekbedovertrek vaak iets langer dan de lengte van je dekbed.
Het dekbed lekker opschudden zorgt ervoor dat het dons zich goed verspreidt in de cassettes. Als u het dekbed niet gebruikt, berg het dan op in de oorspronkelijke tas (of in ieder geval in een ademende tas) op een droge plek. Een goed donzen dekbed kan gewassen worden.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Aantal dekbedovertrekken per bed
Per bed heb je drie dekbedovertrekken en hoeslakens nodig. Eén dekbedovertrek ligt op het bed, eentje in de was en eentje is reserve in de kast. De echte minimalist heeft misschien voldoende aan twee dekbedovertrekken. Toch zou ik aanraden minimaal 3 sets aan te houden.
Wat is een hotelsluiting? Dat is het standaard model in Nederland dat ook als luxer beleeft wordt dan een rits. Het is een opening in de kortste zijkant. Met een inslag, zodat het kussen erin blijft zitten.
Als we de maat van een 1-persoonsdekbedovertrek er dan bij pakken 140 x 200/220cm. Is de 140 de breedte, 200 is de lengte van het dekbedovertrek en 220 is de lengte + 20 cm instopstrook.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Kleinere dekbedden kun je meestal prima kwijt in lege koffers die op zolder staan. Grotere dekbedden kun je in een katoenen hoes opbergen, bijvoorbeeld in een oud dekbedovertrek. Katoen ademt en zorgt er daarmee voor dat de vulling van het dekbed in goede conditie blijft.
€0,40 per kilo. We zamelen kleding en schoenen in die u zelf niet meer draagt, maar nog wel zo mooi, netjes en modieus is dat we er nog iemand een plezier mee kunnen doen. Dit wordt bij ons gewogen en ingenomen en u krijgt het aantal kilo's dat hieraan voldoet direct contant of per bank uitbetaald!