Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's sterven aan de hitte, maar vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte. Alle reden dus om de kooi op de koelste plek te zetten die je kan vinden in huis. De kooi mag so wie so nooit in de zon staan.
Cavia's. Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden.
Cavia's kunnen niet goed tegen koude of warmte. De ideale temperatuur is 18 tot 24 °C. Plaats de kooi niet naast een warmtebron, in de tocht, in het donker of op de grond. De kooi moet minstens 20 cm van de grond of op een tafel staan.
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Vanaf dag twee mag je ze iedere dag even oppakken zodat ze gewend raken aan mensenhanden. Na de eerste week mag je ze wat langer oppakken en kort op schoot nemen. De laatste twee weken mag je ze ook wat langer op schoot nemen.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Cavia's met blaasproblemen kunnen bloed bij de urine hebben, sterk ruikende urine, heldere urine hebben (normaal is cavia urine troebel), onrust tijdens het plassen en piepen tijdens het plassen. Cavias kunnen een bacteriële blaasontsteking hebben, maar veel vaker voorkomend zijn blaasgruis (sludge) en blaasstenen.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Korte, hoge piepjes waarbij ze hun bek helemaal open doen betekent help of ze zijn bang of ze proberen hun groep te waarschuwen dat er gevaar dreigt. Als ze bij jou thuis piepen dan kan het zijn dat ze ergens van geschrokken zijn of omdat je ze pijn doet.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Uw cavia knabbelt voorzichtig aan u
Ja, knabbelen is een teken van affectie! Dit is iets wat cavia's bij elkaar doen om een band tot stand te brengen en om elkaars vacht te verzorgen. Aan uw schoen of vingertoppen knabbelen zal als vanzelf gaan als uw cavia zich bij u op zijn gemak voelen.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Klappertanden. Een cavia doet aan klappertanden als hij boos of geïrriteerd is en met rust gelaten wil worden. Dit waarschuwingssignaal is normaal gedrag, waarbij je niet meteen hoeft in te grijpen.
Cavia's zijn lief, makkelijk tam te maken en kunnen je kind leren verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien hebben cavia's lage onderhoudskosten en vergen weinig ruimte. Het belangrijkste nadeel van een cavia als huisdier is dat ze soms erg schuw en angstig kunnen zijn.
Normaalgesproken zal een cavia redelijk snel (van een paar dagen tot een paar weken) leren om redelijk rustig op schoot te blijven zitten. Als je cavia zo erg tegenstribbelt dat het niet meer fijn is, kan je hem uit de kooi nemen als het voedertijd is en hem dan de hapjes op schoot geven.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.