Krijg je duif verder in vorm met vitaminenGeef vitaminepreparaten die speciaal op duiven zijn afgestemd. Gebruik een tweetal dagen per week Omniform (2 flesdopjes per liter water). Door een dergelijke vitaminekuur kan je je duiven sneller terug in vorm krijgen en beter laten recupereren na een inspannende vlucht.
Een waterbak waarin vers water en wat bakjes voor grit roodsteen en mineralen mogen nooit ontbreken. Ook een goede voerbak is noodzakelijk, want duiven zijn zaadeters.In elke dierenspeciaalzaak is prima voer te koop. Vaak voor de rasgroepen speciaal geselecteerd. Dan ook nog in kweek-, rui- en wintermengeling.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur. Het voornaamste is de hardheid.
Hoeveel krijgen de duiven dan te eten? Wat de weduwnaars betreft, houd je het vrij simpel: 's morgens 1 eetlepel per duif en 's avonds 1,5 tot 2 eetlepels per duif, op voorwaarde dat 's avonds na een halfuur de rest wordt weggenomen.
Vorm kan je niet forceren, maar je kan wel de optimale omstandigheden creëren waarin je duif in vorm kan raken. Zoals een correcte voeding, bijvoorbeeld granen met een licht verteerbare korrel (de zogenaamde. mengelingen), vers water, en voldoende zuurstof en warmte.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam.
Brood geven aan duiven is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen goed idee. Brood is ongezond voor vogels, omdat het de maag snel vult, maar weinig voedingsstoffen biedt. Wit brood kan ook gisten waardoor de vogels ziek worden.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Een aangepaste voeding zorgt voor goede resultaten
Duiven zijn zaadeters en halen hun noodzakelijke voedingsstoffen voornamelijk uit rijpe en onrijpe zaden, granen en peulvruchten.
Duiven eten vrijwel alles wat ze maar kunnen krijgen. Maar dat is ook afhankelijk van waar ze leven. Zo storten stadsduiven zich meestal op eten dat ze op straat of in afvalbakken vinden. En ze eten graag insecten, net als andere duivensoorten.
's Nachts rusten duiven meestal op één midden onder het lichaam geplaatst been, terwijl ze het andere optrekken en in hun verenkleed verbergen. Met regelmatige tussenpozen verwisselen ze van been. In tegenstelling tot gezonde dieren moeten zieke dieren op beide benen steunen om hun verzwakte lichaam te dragen.
De bodembedekking en het voeder kosten maandelijks minimum 20 euro. Als de vogel ziek wordt, moet je een gespecialiseerde dierenarts raadplegen. Wat heeft een duif nodig?
Water drinken
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten. Drinken is voor postduiven dan ook heel belangrijk en moet altijd aanwezig zijn op het hok. Maar toch drinken duiven liever uit de goot of uit een plas water ergens in de tuin.
Neem die met het langste borstbeen. De meeste goede duiven, zeker voor de grotere afstanden, hebben een langer borstbeen. Uiteraard mag men de zaak niet omdraaien. Hebben veel goede duiven een langer borstbeen dan wil dat niet zeggen dat duiven met een langer borstbeen 'dus' goede zijn.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
In plaats van drie tenen naar voren en eentje naar achteren, moeten ze het doen met een of meerdere stompjes. In het ergste geval missen ze een hele poot. Een gangbare opvatting is dat dit komt doordat duiven langdurig in poep op dakgoten staan. Dat kan infecties veroorzaken.
Als je de mogelijkheden hebt om het hok voor de duiven 'gezelliger' te maken dan zal de duif misschien meer gemotiveerd zijn. Daarbij kun je denken aan het maken van donkere hoekjes, een extra schapje, of een broedschotel geven. Voor de vluchten kun je de doffers ook wel even bij de duivinnen laten, tonen heet dat.
Soms als duiven ziek zijn kunnen zei naar enkele dagen overlijden. De acht meest voorkomende gezondheidsproblemen met onze duiven zijn: Paratyfus, Paramyxo virus, kanker, Cocci, Wormen, Adeno-Coli syndroom, Ornithose en Candida.
Elke dag opnieuw verschijnen zij op vaste tijden en plaatsen waar mensen samen komen. Duiven produceren per jaar ongeveer 14 kilo poep.
Maar hoe smaakt het? Nou, een duivenei smaakt precies als een kippenei. Het eiwit is wat zachter en meer doorschijnend. Misschien is het kenmerkend voor een duivenei, misschien lag het aan een versheid die de kwalificatie 'kakel' waardig is, maar niet-te-pellen die krengen.
Wijn bij duif
Logisch dat wijnen uit Bordeaux dan ook prachtig samengaan met een stuk duif. Maar ook rode wijnen uit Chianti, Rioja, en Chili passen goed.
Doe de vogel (eventueel met doek) in een doos met voldoende luchtgaten. Als de vogel koud aanvoelt of nog geen goede temperatuurregeling heeft (dit komt vaak voor bij nog kale of donsjongen), kan er een in een handdoek gewikkelde warme (geen hete!) kruik bij gelegd worden. Was je handen daarna goed.
Ze nemen weinig plaats in, hebben niet veel voedsel nodig, zijn sneller (en minder zichtbaar) dan een loopjongen of ruiter en ze keren altijd terug naar hun basisstation: de duiventil. Dat klopt: postduiven keren altijd terug naar huis.