Volgende cijfers zijn een goede leidraad: doorgaans 16 mm voor wastafels en enkelvoudige douches, 20 mm voor meervoudige douches of installaties met een hoog verbruik (grote badkuipen enz.), 50 mm voor de afvoerleidingen van de wastafels, de douche en de badkuip en 90 mm voor het toilet.
Gootsteen/uitgietbak: 50 mm. Bad en douche: 90 mm. Toilet en afvoer, riolering, regenwater: 110 mm.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in.
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd.
Probeer altijd per toestel in je badkamer een aparte afvoer te voorzien. Hou sowieso het bad en je douchegoot gescheiden van elkaar en van de andere sanitaire toestellen. Wanneer je het bad laat leeglopen creëert dit immers een grote onderdruk in je afvoerbuis, zeker wanneer de diameter niet erg groot is.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Voorzie een afvoer in PVC, met een diameter van 40 mm, op een hoogte van 30 cm, in het midden van de spoelbakkast. VAATWASSER Voorzie een stopkraan (in geval van aparte toevoer) op een hoogte van 60 cm in de spoelbakkast of de kast er naast.
Er zijn natuurlijk veel verschillende plaatsen waar een sifon toegepast kan of moet worden. De belangrijkste plaatsen zijn in de badkamer, in een klein toilet of in de (bij)keuken.
Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden.
Wat de staande kraan betreft, moet ervoor worden gezorgd, dat de toevoerleidingen voor warm en koud water worden afgesloten op het punt waar de wastafel wordt geïnstalleerd, d.w.z. op een hoogte van ongeveer 58 cm.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Een douchegoot, ook wel drain of douchedrain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte of inloopdouche geplaatst worden. Je kunt ervoor kiezen om de drain tegen de wand te plaatsen, maar hij kan ook juist bij de ingang van de douche worden aangelegd.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Antwoord. Het belangrijkste advies is dat je de helling niet te sterk mag laten aflopen. Meestal wordt een hellingsgraad van 0,5 tot 1 cm per meter geadviseerd.
40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren. vb: wastafel en douche = minstens diameter 50 mm.
Een overloop is een klein gat in de achterzijde of zijkant van de wastafel. De overloop zorgt ervoor dat het teveel aan water op tijd wordt afgevoerd, mocht de wastafelkraan te lang open staan. De overloop zorgt er dus voor dat de wastafel niet overloopt.
Het plaatsen van de afvoer:
Plaats de afvoerplug in het midden van de lavabo of wastafel. Hou één deel onderaan de bak vast en schroef het andere er langs boven op. Maak de sifon vast aan de plug met een schroefkoppeling. Gebruik zeker een aangepaste sifon voor de situatie (P-sifon, S-sifon, telescopische sifon).