Special Direct System is een aanduiding van een type boorschachtsysteem voor het slaan en roteren van elektrisch gereedschap zoals boren en boorhamers. In dit inbrengsysteem is de booras voorzien van speciale groeven, die zorgen voor een betere krachtoverbrenging.
Q: Kan ik ook gewone boortjes gebruiken in combinatie met een boorhamer? A: In een SDS boorkop passen alleen special SDS boren. Er zijn echter machines waar een 2e boorkop bijgeleverd wordt, dit is dan een gewone snelspan boorhouder, deze 2 boorkoppen zijn dus verwisselbaar.
SDS-PLUS is de opvolger van SDS. De SDS-PLUS aansluiting heeft ten opzicht van de SDS aansluiting twee extra groeven. Daardoor heeft de boorkop meer grip op de boor tijdens de rotatie. SDS-PLUS boren passen wel in een SDS boorkop, maar andersom niet.
Een SDS-boorkop heeft een kliksysteem, waarmee je de boor in een schacht klikt. Wegslippen is hierdoor onmogelijk, maar de boor kan wel heen en weer bewegen. Dit is nodig om gaten te maken in keiharde materialen zoals beton.
Verschillende soorten SDS beitels
Namelijk de SDS plus beitel en de SDS max beitel. Het verschil tussen die twee SDS beitels zit hem de inkepingen en diameter. De SDS plus beitel is standaard voorzien van een schachtdiameter van 10 mm. Terwijl een SDS max beitel een schacht heeft van 18 mm.
Bij het boren in betonnen muren of plafonds bestaat altijd de kans dat je boor in betonijzer 'hapt' en vast slaat. Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Onze keuze voor beste boorhamer valt op de Metabo – KHE 2860 Quick. Deze machine omvat alles wat je nodig hebt in een boorhamer. Wat deze boor erg degelijk maakt is dat je zowel een SDS-plus als een Snelspan boorkop kunt gebruiken. Ook is de slagkracht van 3,2 Joules zeker niet verkeerd.
Heden ten dage bestaan er drie soorten boormachine boorkoppen, te weten de tandkrans boorkophouder, snelspan boorkophouder en de SDS boorkophouder.
SDSplus boren zien er bijna hetzelfde uit als een gewone SDS boor. Als extraatje hebben ze een extra gleuf die ervoor zorgt dat de boor direct en maar op 1 manier in de boorkophouder geschoven kan worden. SDS-plus boren zijn bij uitstek geschikt voor de zwaardere boorwerkzaamheden, zoals het boren in steen of beton.
Voor lichte schroefwerkzaamheden is een koppel van 25 Newtonmeter voldoende. Kies je voor een boormachines met een koppel tussen de 25 en 50 Nm, dan voer je er alle gangbare klussen in en om het huis mee uit. Met meer dan 50 Nm heb je ook als professional genoeg kracht voor zwaar schroefwerk.
De Betonboor SDS-Quick Ø5/6/8 van Bosch bestaat uit 3 betonboren met boordiameters van respectievelijk 5, 6 en 8mm. De betonboren zijn universeel en dus voor een groot aantal materialen te gebruiken. De hamervaste, hardmetalen punt maakt boren in hard beton, natuur-, kunststeen en metselwerk mogelijk.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Houd het elektrische gereedschap vast en draai de (tandkrans) boorhouder (1) los door de inbussleutel (11) tegen de wijzers van de klok in te draaien. Een vastzittende (tandkrans) boorhouder wordt losgemaakt door een lichte slag op de lange schacht van de inbussleutel (11).
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.