Ja hoor, muggen kunnen in wolkenkrabbers zitten, tot op de hoogste verdieping zelfs. Ze kunnen zich zonder probleem voortplanten in waterreservoirs, watertanks en waterafvoerkanalen en "plassen" die zich dikwijls op de daken van hoge gebouwen bevinden.
Ze doen dit door extra lange halen te maken met hun vleugels, zodat ze extra veel kracht genereren die hen omhoogstuwt. Dat kan wel tot de omstandigheden van 9000 meter, volgens onderzoekers. Dat is even hoog als de Mount Everest.
Het bleek dat de muggenvleugels twee dingen doen die het vliegen vergemakkelijken. De achterkant van de vleugels creëert een miniwervelwind waardoor de mug extra lift krijgt. De vleugel herpakt als het ware de energie afkomstig van de eerdere vleugelslag.
Oh, wat kan dat irritant zijn! Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Sommige exemplaren halen zelfs de 9.000 meter-grens, wat hoger is dan de Mount Everest (8.848 meter). De wetenschappers hadden verwacht dat de bijen die klus zouden klaren door aan een hogere frequentie met hun vleugels te slaan.
In vergelijking met andere insecten zoals vliegen en wespen zijn muggen niet de beste vliegers; ze zijn behoorlijk traag. Er wordt geschat dat ze niet sneller vliegen dan tussen de 1,6 en 2,4 km/h.
Als een vliegtuig stijgt of daalt verandert de lucht om je heen sneller dan de lucht in je oren. Als je ooit hebt gevlogen weet je dat dit zwaar oncomfortabel is – maar tijdelijk. Om de druk een beetje te verzachten kun je kauwgum eten, inademen en uitademen terwijl je je mond en je neus dichthoudt, of gapen.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De kans is daarom klein dat er een substantiële hoeveelheid alcohol in de maag van de mug terechtkomt, legt Willem Takken uit. Hij is hoogleraar medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen Universiteit. Muggen kunnen dus waarschijnlijk niet dronken worden.
Muggen maken net als alle andere diersoorten deel uit van ons ecosysteem en de voedselketen. Ze leggen hun eitjes in water. De larven die daar uit komen, filteren algen uit het water. Daarmee helpen ze bijvoorbeeld voorkomen dat er giftige blauwalgen groeien in zwemwater.
Hoewel die vooral vogels treffen, zijn er ook gevallen bekend waar mensen besmet raken. Om de muggen te vermijden, kan men de bergen in trekken: muggen gaan niet erg hoog en blijven bovendien in de buurt van water. Of men kan nog even wachten: het muggenseizoen is nu op zijn hoogtepunt maar eind juli is het voorbij.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Wakker liggen door het gezoem van een mug. Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Opstijgen is minder gevaarlijk dan landen
80 procent van de vliegtuigongevallen doet zich voor drie minuten na het opstijgen en acht minuten voor het landen.
Door de vorm ervan is er een luchtdruk die lager is aan de bovenkant van de vleugels dan aan de onderkant, waardoor deze vleugels naar boven worden getrokken (lift). Als het vliegtuig stil hangt, is er geen luchtstroom over die vleugels, waardoor er geen lift meer is, en het vliegtuig naar beneden valt.
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, des te lager de luchtdruk in het vliegtuig. Ons lichaam bestaat voor een deel uit gas en dat kan uitzetten als de druk lager is. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar het kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en soms zelfs constipatie.