In de winter komt de zon met een hoek van ongeveer 16° boven de horizon uit (eind december), in de zomer ongeveer 62° (eind juni).
Op 21 juni staat de zon het hoogst en is de zonnehoek 61,5°. Op 21 december staat de zon het laagst en is de zonnehoek 14,5°.
De aarde legt in zijn baan om de zon dus elke dag een afstand van ongeveer een graad af. Mooier wordt het nog als we werken in termen van maanden: dan is het per maand gemiddeld 360/12 = 30 graden, de ene maand een graadje meer, de andere een graadje minder, maar gemiddeld 30 graden.
Rond midwinter komt de Zon niet links van je op en gaat ze niet rechts van je onder, maar ze beweegt van linksvoor naar rechtsvoor, een veel kortere boog: iets meer dan 90°, in plaats van 180°. De Zon bevindt zich dan ook slechts circa 8 uur per dag boven de horizon, in plaats van 12.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Met een horloge ⌚
Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
Alkmaar is de zonnigste stad van Nederland met 2.515 zonuren per jaar, meer dan alle andere Nederlandse steden.
Van alle respondenten wist 40% het juiste antwoord te geven: Zeeland. In de provincie Zeeland ligt het gemiddeld aantal zonuren per jaar tussen de 1.650 en 1.700 uur. Het contrast met de provincie Gelderland is groot. Hier komt het gemiddeld aantal zonuren per jaar niet verder dan 1.400 tot 1.450 uur.
De maximale zonkracht wordt bereikt als de zon het hoogste staat, rond 21 juni om 12.00 uur plaatselijke zonnetijd, wat in De Bilt neerkomt op 13.45 uur.
De 5 warmste landen ter wereld zijn namelijk Libië, Saoedi-Arabië, Irak, Algerije en Iran.
Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Als we het Guinness Book of Records mogen geloven, dan is Yuma de zonnigste stad van de wereld. Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn. Handig!)
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Ook in absolute getallen is de winter nog altijd het somberste seizoen met gemiddeld ongeveer 2,3 uur zon per dag (zomer: 6,7 uur per dag). Maar het sombere karakter komt dus steeds meer door de korte daglichtperiode en steeds minder door het bewolkte weer.
ASSEN - De temperatuur in Drenthe is vanochtend gedaald tot -9,5 graden. En daarmee is onze provincie het koudste plekje van Nederland, volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.