De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
Ook onderkasten lopen uiteen en zijn vaak verkrijgbaar in de volgende breedte afmetingen: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
We raden steeds een minimum diepte van 90 cm aan. Zo heb je aan elke lange zijde van het eiland nog voldoende kastruimte tot 60 cm diep. Wat de hoogte betreft, is 93 cm een standaardmaat. Dat kan oplopen tot 96 cm of hoger afhankelijk van de dikte van het gekozen keukenblad.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
De meest ideale barhoogte is 90 - 105/110 cm.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Bij veel keukenzaken wordt gerekend met een plinthoogte van ~16 cm, een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm hoog. De hoogte van de keukenplint moet dus aangepast worden, afhankelijk van de poten.
Korpushoogte. de korpshoogte is de hoogte van een kast, gemeten van de onderkant bodem tot bovenkant kast.
Onderkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoge kasten: 30, 40, 45, 50 en 60 cm. Bovenkasten: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm.
Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 65 cm tot een elektrisch vuur en 75 cm tot een gasfornuis. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte.
Bij een lichaamslengte van 165 tot 175 centimeter is de perfecte aanrechtblad hoogte bij het koken 95 centimeter en het afwassen 105 centimeter. De juiste keukenblad hoogte voor mensen die 175 tot 185 centimeter zijn, is 100 centimeter bij het koken en 110 centimeter bij het afwassen.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast. De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.
De vaste barkruk heeft meestal een zithoogte tussen de 70 en 78 centimeter. Vaste barkrukken hebben de ideale hoogte voor een bartafel van 100 tot 110 centimeter. De barstoel. De vaste barstoel heeft ongeveer dezelfde zithoogtes als die van een barkruk.
Ook bij het bepalen van de zithoogte is het belangrijk eerst de hoogte van je tafel op te meten. Je wilt namelijk het liefst minimaal 10 cm ruimte behouden tussen je benen en de onderkant van de tafel, en 20 cm tussen de zitting van je stoel en de onderkant van de tafel.