Om de temperatuurschommelingen te beperken kun je een maximale en minimale temperatuur voor de vloerverwarming aanhouden. Zet de verwarming bijvoorbeeld nooit hoger dan 45 graden. Dat is beter voor je vloer en het energieverbruik. Een vloer zet namelijk uit bij een hogere temperatuur.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Cv-ketel met vloerverwarming
Heeft u alleen vloerverwarming in uw woning? Dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de CV-ketel lager in te stellen. Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.
Hoeveel graden vloerverwarming zomer? In de zomer kun je de vloerverwarming helemaal uitzetten. Maar het kan financieel interessanter zijn om de temperatuur op een bepaald minimum te houden. Houdt hiervoor 16 graden aan.
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de vloer uitzet en krimpt. Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Op zich is dat zeker en vast een mogelijkheid, alleen kan het op financieel vlak interessanter zijn om ook in deze periode de temperatuur van de vloerverwarming op een zeker minimum te houden. Als minimum wordt een temperatuur van 16 graden of meer aanbevolen.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Enkele graden lager
In het belang van je comfort en energieverbruik is het daarom beter om de vloerverwarming overdag niet volledig uit te zetten. Het kost namelijk veel energie om de verwarming telkens van nul op temperatuur te laten komen. Zet je vloerverwarming daarom max. 2°C lager wanneer je niet thuis bent.
In veel huizen staat de thermostaat standaard boven de 20 graden. Bent u niet ziek of hoogbejaard? Zet hem dan gerust een graadje lager en trek een lekker warme trui aan. Als u op 19 in plaats van 20 graden stookt, bespaart u jaarlijks al zo'n € 80,-.
De slimme thermostaat is namelijk niet alleen geschikt voor het regelen van je vloerverwarming. Het systeem werkt namelijk ook met de warmtepomp, de boiler en conventionele thermostaten. Daarnaast heb je de optie om meerdere verwarmingszones gelijktijdig te bedienen.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
De ketel op 60 °C zetten bespaart gas en levert geld op. De watertemperatuur van de cv-ketel staat meestal standaard te hoog. Dan blijft het namelijk altijd warm, ook als het buiten min 20 graden is en het huis heel slecht is geïsoleerd.
In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.
De maximale temperatuur van de watergeleiding is 40 graden bij vloerverwarming. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. In de praktijk zien we eindinstellingen tussen de 30 en 40 graden waarmee mooie resultaten worden behaald.
De ideale temperatuur in huis
Een temperatuur tussen de 18 en 21 graden is een aan te raden temperatuur voor thuis. Jongeren vinden de verwarming op 18 graden vaak voldoende, terwijl ouderen het vaak prettiger vinden om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.
Normaalgesproken gebruikt u vloerverwarming om uw woning te verwarmen – de naam zegt het al. Het warme water dat door de leidingen van uw watergedragen vloerverwarmingssysteem gaat, zorgt normaal voor een aangename verwarming. In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen.