De neusriem van de hackamore moet 2-3 vingers onder het jukbeen liggen. Als de neusriem te laag ligt, is het door de druk die het hoofdstel kan geven, mogelijk om het neusbot van het paard te breken. Dat zal niet zo snel gebeuren met een hackamore met een wiel vorm maar met een hackamore met lange scharen kan dat wel.
De hackamore wordt op het neusbeen van het paard geplaatst. De pasvorm van de hackamore is erg belangrijk en met name de neusriem. Als de neusriem te hoog zit; kunnen gevoelige gezichtszenuwen worden geblokkeerd.
Hackamore hoofdstellen hebben een beetje een negatief imago, waarom is dat? Anders dan bij een side pull hoofdstel, heeft een hackamore een hefboom effect, bij tegeldruk komt er druk te staan op de neus, kin en achter de oren. Dit is anders dan bij een side pull, die geeft alleen druk op de neus.
De teugels zijn oorspronkelijk van staart- of manenhaar, ook wel mecate genoemd. Mecates worden ook wel van Alpaca gemaakt of van zacht, nylon touw. De mecate wordt onderaan de knop [heel button] van de bosal (onder de kin van het paard) vastgebonden.
Kaakgekruist hoofdstel
Dit hoofdstel heeft relatief veel drukpunten en geeft de ruiter daarmee relatief veel controle. Als de ruiter druk neemt op de teugels heeft het hoofdstel druk op de neus, de wangen en achter de oren van het paard. Als de ruiterhand ontspant neemt de druk op het hoofd van het paard weer af.
Bij de betere kaptoom zonder metaal is de neusriem van dubbel gestikt leer. Hierdoor zijn de ringen op de neusriem goed beschermd voor de gevoelige paardenneus en niet voelbaar voor het paard op de gevoelige paardenneus.
QHP Bitloos Hoofdstel
Het is perfect als je meerdere bitloze hoofdstellen wilt uitproberen of gebruikt. Zo kun je kijken wat het beste bij jouw paard past. Dankzij de clips aan de touwtjes en teugels kun je het makkelijk aanpassen. Het materiaal van dit bitloze hoofdstel is rundleer.
De neusriem van de hackamore moet 2-3 vingers onder het jukbeen liggen. Als de neusriem te laag ligt, is het door de druk die het hoofdstel kan geven, mogelijk om het neusbot van het paard te breken. Dat zal niet zo snel gebeuren met een hackamore met een wiel vorm maar met een hackamore met lange scharen kan dat wel.
Het verschil tussen een bosal en een natural hackamore is dat de neusriem van de bosal dikker is en gevormd kan worden naar de neus van het paard. Ook wordt de neusriem niet gemaakt van touw, maar van rawhide of leer. De bosal werkt in op de wangen en op de neus.
Een goede en goed passende sidepull-neusriem blijft ook zitten als hij niet strak zit. Daarom geldt ook voor een sidepull dat er twee vingers op elkaar tussen de neusriem en het neusbot moeten kunnen passen.
Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit. De mate waarin het bit en de neusriem het paard pijn doen, hangt af van verschillende factoren.
Het bit wordt doorgaans gebruikt om de sturing van het paard met de teugel te verfijnen. Vanwege de gevoeligheid van de mond is het ongeschikt om uitsluitend daarmee te sturen of te remmen; hiervoor gebruikt men vooral gewichtsverdeling en benen.
Hele fijne plek waar je bitloos kan paardrijden. In een mooie omgeving, bos, riviertje, heuvellandschap of in de beschutting van een afgesloten ruimte. Plek voor overnachting op de camping of in een yurt, woonwagen of vakantie huisje op de biologische boerderij.
De neusriem hoort twee vingers onder het jukbeen te liggen en na het vastmaken moeten er twee vingers tussen de neusriem en de neus van het paard kunnen. Tussen de keelriem en de keel moet een rechtopstaande vuist tussen passen, anders zit de keelriem te strak.
Het contact op de teugel mag uitsluitend zachtjes en symmetrisch in de mondhoeken van het paard blijven zodat het paard rustig op het bitje kan blijven kauwen (kaken los kan houden) zonder dat het vanuit pijn in de mond in een oncomfortabele positie wordt getrokken.
Hoofdstel Passen
Een hoofdstel zit goed bij je paard als deze niet schuift en beweegt als je aan het rijden bent. Tevens is het goed om te kijken of de neusriem twee vingers onder de jukbeenderen zit en het kopstuk niet over de oren naar voren schuift.
Welk hoofdstel het beste is, is voor ieder paard anders. De ene loopt fijner met een engels hoofdstel en een ander loopt fijner bitloos. Het is proberen wat het beste werkt voor jou paard. Het onderhoud van je hoofdstel is erg belangrijk.
De neusriem moet liggen op of vlak boven de neusinhammen. Hoewel je met de regel 'twee vingers onder het jukbeen' aardig in de goede richting komt, is het toch belangrijk de inhammen naast het neusbot met je vingers te voelen. En het midden van de neusriem op dit begin of er vlak boven te leggen.
De toegestane bitloos hoofdstellen in dressuur t/m klasse M2, springen en eventing zijn als volgt. Het hoofdstel moet van leer of een daarop lijkend materiaal zijn waarbij de neusriem een minimale breedte heeft van 2 cm. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden.
Bij het longeren is het aan te raden om een kaptoom te gebruiken om zo de mond te sparen en deze sensibel te houden. Het paard moet leren om op een circel te lopen en in de lengte te buigen. Bij het stelling vragen wordt via de middelste ring ingewerkt op het neusbeen en dus niet op de lagen in de mond.
De school legt zich toe op bitloos paardrijden. Het paard wordt dan niet langer met de leidsels en het bit gestuurd, maar met de bewegingen van het lichaam. “Zonder bit rijden is prettiger voor het paard,” zegt Friedrich.
Een aantal uitkomsten van die onderzoeken: De plaats waar het bit in de paardenmond ligt is heel rijk aan zenuwen en zeer gevoelig. Het bit werkt als een hefboomeffect, een kleine teugelhulp wordt versterkt en komt veel harder aan dan wij denken. Er is eigenlijk geen plaats voor een bit in een paardenmond.
Het bit moet op de juiste hoogte hangen. Wanneer je de beide lippen iets van elkaar haalt, kan je zien hoe het bit hangt. Er moeten één of twee vingers tussen het bit en de tanden passen. Het bit mag de haaktanden en de kiezen niet raken.
Een te dun bit gebruiken
Een dun bit werkt scherper in dan een dik bit omdat de druk wat hoger wordt. Als je sterker bent in je hand heeft een te dun bit nadelige gevolgen voor een paard. Het gebruik van een (te) dun bit is zeker niet aan te raden bij beginners of ruiters met een onrustige hand.
De meeste bitten zijn 16 tot 18 mm dik, wat voor de meeste paarden een goede dikte is. Veel kunststof bitten zijn 20 mm dik. Bij een paard met een kleinere mond of een dikkere tong is het aan te raden om een dunner bit te nemen (bijvoorbeeld 14 mm).