De traditionele compostbak wordt gebouwd, op ongeveer anderhalve meter hoogte, met een oppervlakte van ongeveer 1,5 bij 1,5 meter. Je kunt je dus voorstellen dat je voor deze compostbakken wel iets meer ruimte nodig hebt. Zeker omdat je er idealiter 2 of 3 naast elkaar hebt, zodat je de compost kunt omzetten.
Voor je composthoop kan je het beste een plek in je tuin kiezen die beschut is tegen de wind en die in de schaduw of halfschaduw ligt. Een zonnige plek is niet goed, omdat compost door de zon snel uitdroogt.
Omzetten compostvat: Eenmaal het compostvat vol is doe je er goed aan hem volledig te legen. Bij een compostvat schuif je het omhulsel naar boven en schraap je het nog niet verteerde compostmateriaal eraf. Het onderste verteerde materiaal schep je op en leg je apart.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
4.1 Hoelang duurt het composteren? Als je alles voor de composthoop hebt geregeld, doet de natuur de rest. Het is slim om de lagen van de composthoop na drie maanden even goed door elkaar te halen.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Een keer in de week omscheppen is misschien ideaal, maar ik probeer het tenminste een keer per maand te doen. Vraag 2: Hoe komt het dat organisch materiaal inzakt? Voeg water toe. Als de inhoud erg droog is, voeg je een beetje water toe.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Het is noodzakelijk om compost te zeven, omdat niet al het materiaal even snel afbreekt. Slablaadjes verteren bijvoorbeeld sneller dan gesnoeide takken. De niet verteerde delen kunt u gewoon weer terug doen in het compostvat. Uw eigen compost kunt u onbeperkt gebruiken als bodemverbeteraar in uw tuin of op uw gazon.
Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Versnel het proces door je compost regelmatig te keren met behulp van een tuinvork. Zo komt er meer lucht bij en komen de buitenste ingrediënten binnen te zitten. Bedek je compostvat om regen buiten te houden.
In een grotere tuin voorzie je bij voorkeur drie compostbakken. In de eerste bak breng je vers groente-, fruit- en tuinafval samen. In de tweede bak meng je het materiaal uit de eerste bak met droog materiaal. In de derde bak laat je de compost afrijpen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Opbouw composthoop.
Bouw je composthoop op in een moment dat het buiten warm is. Dan verteert alles veel sneller en heb je na een half jaar bruikbare compost. Bouw de composthoop op de aarde en begin met een laag bruin afval (stro of bladeren), niet op beton of harde ondergronden zodat het vocht kan wegvloeien.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Tijdens de herfst- en winterperiode brengen we een laagje van 2-3 tot 5 cm compost aan tussen de planten. Hoe fijner de compost hoe dunner de laag kan zijn. Fijne of gezeefde compost onderdrukt ook beter de onkruidgroei dan grove compost.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Tomaten en aardappelschillen kunnen dus zeker geen kwaad voor de composthoop, ze zullen gewoon afbreken zoals al het andere organisch materiaal.