De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Producten worden goed ingevroren bij een temperatuur van -18°C. Het apparaat een paar graden lager zetten, is bij de meeste vriezers ook mogelijk. Voor de diepvriesproducten maakt dit alleen geen verschil. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat voedsel langer houdbaar is.
Waarom kunnen veel vriezers niet goed tegen kou? De meeste koelkasten en vriezers werken minder goed wanneer het te warm of koud is. Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
De werking van een diepvriezer
De koelende werking ontleent de diepvriezer aan de verdamping van een vloeibaar koelmiddel. Warmte uit de lucht in de koelkast word door de compressor of warmtepomp onttrokken om deze vloeistof te laten verdampen. Deze damp wordt, vervolgens, terug in de omgeving afgezet.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.
Wat is SuperFrost? SuperFrost verlaagt de temperatuur automatisch tijdelijk naar -32°C waarmee een koudereserve voor vitaminevriendelijk invriezen wordt gecreëerd.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Temperatuur
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Wanneer een vriezer in een ruimte staat waarin het warmer of kouder is dan het apparaat aankan, dan heeft het apparaat meer moeite met vriezen. Dit zorgt ervoor dat je etenswaren bederven en de vriezer uiteindelijk stukgaat.
Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Het is het overzichtelijkst om producten die het snelst op moeten vooraan te zetten. Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
Temperatuur koelkast controleren en instellen
Dat gaat als volgt: Leg de thermometer in het midden op de onderste plank van je koelkast. Laat de thermometer een halve dag of nacht liggen. Kijk op de thermometer en controleer de temperatuur.
De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.