Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
Bij werk op een hoogte van minder dan 2,50 meter is valbeveiliging ook verplicht als er een verhoogd valrisico is, bijvoorbeeld bij werken boven water, op verkeerswegen of nabij uitstekende delen.
Voorkom gebruik trappen en ladders
Bij werken op hoogte van 2,5 meter of hoger mag de medewerker geen ladder meer gebruiken. Ladders zijn vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken.
De ladder moet minstens 1 meter uitsteken boven de dakrand. Zet de ladder vast met bijvoorbeeld een ladder aanhaakbeugel. Zet de ladder op een stevige ondergrond en zorg voor een stabiele opstelling. Bij gladde of niet vlakke ondergrond ook borging aan de onderzijde, bijvoorbeeld met een ladderstopper.
Er wordt gewerkt op 2,5 meter hoogte of meer. Bij risico's voor de werknemer, ook als het hoogteverschil kleiner is dan 2,5 meter. Denk bijvoorbeeld aan werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer.
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.
De Arbo-wet verplicht dat voor werk op een hoogte van meer dan 2,5 meter een veilige steiger, bordes of werkvloer moet zijn aangebracht. Werknemers moeten ook worden beschermd tegen vallen door het plaatsen van bijvoorbeeld hekken of leuningen.
Tot hoever mag je de ladder uitschuiven? We hebben het bij ladders over 'sporten', in de volksmond wordt dit door de meeste mensen 'treden' genoemd. Je mag een ladder bij de meeste labels uitschuiven (in rechte stand) tot op de 2e sport van boven.
Regels voor werken op een ladder: de cijfers
Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Maar als je de dakgoot schoon wilt maken, heb je wat meer bereik nodig. De beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waarop je op de ladder kunt staan. Tel daar twee meter bij op en je hebt de werkhoogte.
Werkzaamheden op hoogte mogen alleen uitgevoerd worden vanaf een veilige en ergonomisch verantwoorde steiger, helling, stelling of bordes. Dit geldt ook voor trappen en ladders. Zodat een werknemer veilig op hoogte kan werken en valgevaar wordt voorkomen.
Collectieve valbeveiliging voor dakranden
Borstwering moet volgens het Bouwbesluit minimaal 1 meter hoog zijn, gerekend van het betreedbare oppervlak. Bij werkzaamheden vanaf 13 meter is op grond van het Bouwbesluit de minimale hoogte van borstwering 1,20 meter.
Nergens staat letterlijk beschreven dat valbeveiliging verplicht is. Wat wél verplicht is: veilig werken! Het is duidelijk dat een werkgever of de zelfstandig werkende dakdekker verantwoordelijk is voor het veilig werken op platte daken.
Valbeveiliging verplicht bij 2,5 meter hoogte
Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht.
Kies de juiste ladder voor het werk: geschikt voor het werk, niet te lang (kan reikafstand vergroten), niet te kort (een ladder moet altijd 1 meter boven het steunpunt uitsteken). Zorg dat de ladderdelen elkaar minstens 3 sporten overlappen.
De ladder moet bovenaan ten minste 1 m (ongeveer 3 sporten) boven de rand van het werkvlak uitsteken. 2. Plaats de ladder stevig op de grond, op een vlakke en stabiele ondergrond. Een laddermat biedt extra stabiliteit.
Een 3 delige aluminium ladder koopt u via de webshop al vanaf € 125,- excl. btw.
Misschien een inkopper, maar plaats je ladder niet tegen een gladde dakgoot of daktrim. Vooral wanneer het geregend heeft, is er onvoldoende grip. Ook voor jezelf wanneer je om wat voor reden dan ook de dakgoot moet beetpakken. Zet je ladder tegen de muur en gebruik hierbij een muurafhouder.
Hoe veilig is een telescoopladder? Telescopische ladders zijn erg veilig, zolang je ze maar goed gebruikt. Zo moet je een telescoopladder niet verder uitschuiven dan maximaal staat aangeven, en moet je een telescopische ladder altijd stevig neerzetten voordat je erop klimt.
Deze fundamentele veiligheidseisen worden per hoogwerker uitgewerkt in geharmoniseerde normen. Voor hoogwerkers is de NEN-EN 280.
Een afstandhouder zorgt dat de ladder aan de bovenzijde vrij blijft van de gevel, voor comfortabeler werken.
Onder statijd wordt verstaan: effectieve statijd, de optelsom per project van alle tijdsuren van het staan op de ladder. Indien vanaf de ladder fysiek zware arbeid moet worden verricht, dan geldt voor het trekken en duwen het volgende.