Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn.Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Open afsluitingen (van draad of draadgaas) kunt u zonder vergunning plaatsen tot 2 meter hoog. Het plaatsen van ieder ander type afsluiting of hekwerk is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden.
Je mag je volledige domein dus zonder omgevingsvergunning omringen met een open afsluiting van maximaal twee meter hoog. Gesloten afsluitingen tot een hoogte van één meter in de voortuin zijn eveneens toegelaten.
Je moet echter niet enkel rekening houden met de buren, maar ook met de vereisten van de wetgever. Zo stelt de regel dat een levende haag op een minimum afstand van 50 centimeter van de scheiding geplaatst moet worden, als het gaat om een niet-gemeenschappelijke haag.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Grenst uw tuin inclusief erfgrens aan een openbare weg of openbaar groen gedeelte? Dan moet u de schutting een meter van de erfgrens plaatsen. Als de schutting precies op de erfgrens staat tussen uw tuin en de tuin van de buren, dan ben je samen verantwoordelijk en zul je de kosten en onderhoud moeten delen.
Afsluitingen kunnen ook bestaan uit levende materialen (vb. een haag). Levende hagen die tussen twee eigendommen staan worden vermoed toe te behoren aan beide eigenaars (dit noemt een gemene haag), tenzij het tegendeel wordt bewezen.
Definitie: De kadastrale grens (of erfgrens) is de grens tussen twee stukken grond op de kadastrale kaart en wordt bepaald door het Kadaster.
In de wet (artikel 5:62 lid 1 BW) staat dat een vrijstaande scheidsmuur, hek, schutting of heg, die geplaatst is op de erfgrens, gemeenschappelijk eigendom en mandelig is. Mandelig betekent dat de buren samen eigenaar zijn van de schutting of heg, omdat ze daarbij allebei belang hebben.
Voor het plaatsen van een schutting of andere erfafscheiding heeft u meestal geen vergunning nodig. Aan de voorkant van uw huis mag dan echter de schutting niet hoger dan één meter worden en aan de achterkant van uw huis is een schutting tot een hoogte van 2 meter vergunningsvrij.
Plaats jijzelf of je buur een omheining, dan kan dat op de scheidingslijn tussen de erven of op eigen grond. Komt de afsluiting precies op de grens, dan moeten jullie elk de helft van de kosten voor de aankoop, de bouw en het onderhoud betalen. Maar dan zijn jullie ook samen eigenaar van de omheining.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Het is niet verplicht een tuinafsluiting te plaatsen maar wanneer jouw buur meer privacy wenst of wil vermijden dat de hond steeds bij jou de tuin in loopt is een tuinafsluiting een must. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat iedere eigenaar het recht heeft om zijn/haar eigendom af te sluiten.
Om de precieze ligging van de grens tussen je tuin en dat van je buurman te achterhalen kun je het Kadaster vragen om een grensreconstructie uit te voeren. Daarvoor komt het Kadaster naar je toe. Voor het bepalen van de grens tussen jouw terrein en een buurman rekent het Kadaster 450 euro.
Artikel 662 BW voorziet daarenboven in de volgende voorschriften: “Geen nabuur mag in de gemene muur een holte maken of daartegen een werk aanbrengen of doen steunen, zonder toestemming van de andere nabuur of, indien deze weigert, zonder door deskundigen de middelen te hebben doen bepalen die nodig zijn om te ...
Een draadafsluiting begroeid met klimop of een andere klimplant is een levende haag en moet je dus op minstens een halve meter van de perceelsgrens plaatsen. Ook als bomen een haag vormen, moeten ze aan de wettelijke afstand van 2 meter voldoen.
Op de erfgrens staat (of komt) de erfafscheiding precies op de erfgrens, dan ben je samen met de buren eigenaar en verplicht om beiden de helft van de kosten (aanschaf, bouw, onderhoud) te betalen. De erfafscheiding weghalen of een nieuwe plaatsen, mag dan ook alleen in overleg.
De buren moeten meewerken aan de oprichting van een scheidsmuur. Zoals hiervoor al aangegeven kunnen buren te allen tijde de medewerking van de andere buur vorderen voor het oprichten van een schutting of andere erfafscheiding op de erfgrens. Dit geldt als er nog geen scheidsmuur op de erfgrens staat.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
U mag geen verdieping plaatsen op uw aanbouw. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit boven 30cm boven de hoogte van de 1ste bouwlaag komen. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger zijn dan vijf meter. Een vergunningsvrije aanbouw mag niet dieper zijn van vier meter.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.