Middelgrote conifeer met een dichte kroon en een smal piramidale groeiwijze van 10 tot 15 m hoogte. De boom wordt bij een hoogte van 10 m niet veel breder dan circa 2,5 m.
Ongesnoeid kunnen de verschillende soorten thuja gemiddeld 6 tot 10 meter hoog worden.
De Thuja occidentalis 'Brabant' is een conifeer die zeer geschikt is voor het maken van een haag. De conifeer is een snelgroeiende conifeer, hij groeit ongeveer 30 to 40 cm per jaar.
Ook de thuja groeit jaarlijks ongeveer 30 centimeter. Bovendien is een thujahaag verrassend goed smal te houden, waardoor de thuja ook in een wat kleinere tuin past. Snoei de thuja nooit verder terug dan de takken groen zijn en hij zal u weinig problemen opleveren.
Gemiddeld wordt een levensboom zo'n drie tot vier meter hoog, als u hem niet snoeit natuurlijk. Er zijn ook gevallen bekend die nog groter groeien.
Voor deze vondst was de oudste geregistreerde thuja die nog leefde 1141 jaar oud. Ook deze twee thuja's staan in Ontario.
Thuja is sterk antibiotisch en is nuttig tegen schimmel, bacteriële, en virale infecties. De tinctuur wordt evenals de etherische olie gebruikt bij wratten. De bladeren leveren bestanddelen die worden gebruikt in medicijnen tegen kanker.
Ongeveer 5 tot 6 centimeter van de toppen terug snoeien is goed. Hierdoor wordt de vertakking van de Thuja conifeer gestimuleerd en groeit de Thuja haag sneller mooi dicht. Snoei de Levensboom Brabant op een bewolkte dag, na een regenachtige dag. Natte takken zijn makkelijker om door te knippen dan droge takken.
Om een Conifeer zo mooi mogelijk te houden dient deze twee keer per jaar gesnoeid te worden. In principe geldt dus voor alle Conifeer soorten dat drie planten per strekkende meter volstaat. Echter wanneer u kiest voor losse Coniferen van 175cm of hoger, dan zijn 1 à 2 stuks per meter voldoende.
De beste snoeitijd zijn de maanden mei, juni of september. Snoei niet later dan september en ook niet te laat in september wanneer er vroege nachtvorst voorspelt is. Uw coniferen hebben tijd nodig om zich te herstellen voor de winter intreedt.
De Thuja occidentalis Brabant ( westerse levensboom ) is een van de makelijkste en sterkste coniferen, deze thuja wordt veel als haagplant gebruikt omdat hij snelgroeiend is en zeer goed te snoeien .
Cupressocyparis leylandii (haagconifeer) is de snelst groeiende conifeer, zeer geschikt voor hoge hagen! Om een mooi strakke coniferen haag te krijgen adviseren wij om de Cupressocyparis leylandii tweemaal per jaar te snoeien.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Kleine smal piramidaal groeiende conifeer met een zeer dichte kroon. De hoogte is 4 tot 6 m en de breedte circa 1,5 m.
Op zowel een zonnige of wat meer schaduwrijke plek komt de thuja 'Smaragd' prima tot zijn recht. Hij gedijt op elke grondsoort goed, maar is wel gevoelig voor droogte. Bent u op zoek naar een compacte maar toch sierlijke coniferenhaag die helemaal zichtdicht is? Dan is de thuja 'Smaragd' een prima keuze.
Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.
Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50 cm afstand tot de perceelgrens. Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost.
Leylandii's worden bij kleinere hoogtes, tot 1,5 m, om de 50 cm geplant. Voor de grotere maten kan een tussenafstand van 60 – 75 cm genomen worden. Ze groeien snel en volledig dicht met deze plantafstanden. Je kunt best een groot gat per plant maken.
Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen.
U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo'n 5 tot 10 centimeter lager dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken. Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Levensboom = [geslacht] - Levensboom (thuja) is een geslacht van coniferen uit de cipresfamilie (Cupressaceae). Er zijn vijf soorten, waarvan er twee in Noord-Amerika en drie in Oost-Azië voorkomen. De naam levensboom danken de bomen aan...
Thuja occidentalis, westerse levensboom, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel en wordt toegepast op huid en slijmvliezen. Daarnaast staat Thuja occidentalis bekend als antibiotisch en om zijn gunstige werking tegen schimmel, bacteriële- en virale infecties.
Vogel Thuja D6 en waarvoor wordt het gebruikt? A. Vogel Thuja D6 is een homeopathisch geneesmid- del dat wordt toegepast bij wratten.