De Stinger Het wapen is ongeveer anderhalve meter lang en weegt maar vijftien kilo, en kan vanaf de schouder worden afgevuurd. Dit maakt de Stinger heel praktisch.
Vanaf 2021 ondergaan 325 van de oorspronkelijke 365 exemplaren een midlife update. 18 voertuigen (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 345 in gebruik.
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
De consumentenadviesprijs van € 89.995,-* van de Stinger GT is fors lager dan die van zijn voorganger met 3.3 T-GDi benzinemotor. De GT PRO is leverbaar vanaf € 92.490,-*.
Kosten zo'n $ 6.000 per stuk. Helikopters en drones schiet je uit de lucht met Stinger luchtdoelraketten: vanaf $ 40.000 per raket. Dit zijn de zogenaamde lichtere wapens. De prijskaartjes van het zwaardere materieel liggen dan ook nog een slag hoger.
De radardetector die verboden is in Nederland en door de politie in beslag kan worden genomen.
De Tomahawks kosten zo'n 2 miljoen dollar per stuk. En dat was dan ook een van de belangrijkste struikelblokken in de afgelopen 19 jaar.
De Patriot lucht- en raketverdedigingssystemen kosten bijvoorbeeld ruim een half miljard euro per batterij. Om een stad te verdedigen zijn drie batterijen nodig. De PAC-3 onderscheppende raketten van de Patriot zijn ongeveer 4,5 miljoen euro per stuk.
Amerika heeft de beschikking over zo'n 60 Patriots. Als ze er een paar meer leveren, zou dat nog wel echt verschil maken. Oekraïne kan altijd meer gebruiken, want veel raketten raken nog doel. Maar ja, Amerika doet al zo veel, dus ik kan me voorstellen dat ze dat voorlopig niet doen."
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.
Oorlog voeren is peperduur. Zo kosten de raketten die Rusland inzet tot miljoenen euro's per stuk, en het maandsalaris van de honderdduizenden soldaten bedraagt volgens Russische media zo'n 3000 euro. Daarnaast is Rusland nog eens miljarden kwijt aan materieel en logistiek.
'Alles goed regelen voor de toekomst': Nederland moet weer eigen tanks aanschaffen, zeggen defensie-experts. Al meerdere malen werd de tank dood verklaard. Een verouderd en nutteloos wapen. Nederland verkocht al haar tanks en heeft er zelf geen een meer.
Raketten. Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
De luchtdoelraketten kosten 15 miljoen euro. Volgens Defensie blijven de gevolgen van de militaire steun aan Oekraïne voor de 'gereedheid' van de Nederlandse strijdkrachten acceptabel. Het kabinet zegt daar alert op te blijven.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik. De overige achttien staan in hangars.
Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters. De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk.
Van der Maat maakte maandag ook bekend dat de Nederlandse onderzeeërs en fregatten van de marine bewapend zullen worden met kruisraketten. Hier heeft het kabinet wel gekozen voor de Amerikaanse Tomahawk en niet voor een Franse of Frans/Britse kruisraket. De Tomahawk heeft als enige een bereik van 1000 kilometer.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, brengt later vandaag de krachtigste raket ter wereld in een baan om de aarde. De Falcon Heavy heeft een stuwkracht die overeenkomt met ongeveer achttien Boeing's 747 en is in staat om 27 ton in één keer naar de ruimte te tillen.
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
Na de lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen.