De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Als u een tuinvijver heeft dan moet de zuurgraad tussen de 7 en 8 liggen.
De Amerikaanse Environmental Protection Agency beveelt aan dat gemeentelijke drinkwaterleveranciers water met een pH-waarde van 6,5 tot 8,5 onderhouden. De pH-waarde van kraanwater varieert, maar is doorgaans 7,5, terwijl gewoon flessenwater een pH-waarde van 6,5 tot 7,5 heeft.
De norm is dat de waterhardheid in Nederland tussen de 7 en 9,5 moet zijn, waardoor ons drinkwater erg schoon is.
Bij drinkwater is een pH-waarde tussen 6,5 en 8,5 ideaal. Een pH-waarde binnen dit bereik duidt op water van goede kwaliteit, dat veilig is om te drinken en andere huishoudelijke doeleinden. De zuurgraad van water heeft invloed op chemische reacties en beïnvloedt de smaak, geur en textuur van water.
In neutraal water is de pH-waarde 7. Is deze waarde kleiner dan 7, dan noemen we het water zuur, is de pH-waarde groter dan 7 dan is het water basisch of ook wel alkalisch (niet zuur). De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3.
Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Bar le Duc natuurlijk mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Zuurgraad. Coca-Cola is zeer zuur, met een pH-waarde van ongeveer 2,6. Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd.
Beste optie: bronwater
Natuurlijk bronwater, dus water rechtstreeks uit de natuur, wordt al honderden jaren door moeder aarde voor je gefilterd. Dit water is niet verontreinigd door onze maatschappij en bevat nog alle mineralen en vitaminen waar onze celletjes blij van worden.
Evian water heeft een lage concentratie natrium, wat het geschikt maar voor mensen een natriumarm dieet volgen. Het water heeft ook een pH-waarde van 7,2.
Als u de rotte eierengeur vindt, ongeacht welke kraan of bij welke temperatuur u het water gebruikt, dan is de waterbron of gemeentelijke wateraansluiting waarschijnlijk vervuild met waterstofsulfidegas, of hebben zwavel reducerende bacteriën in uw waterleidingsysteem zich flink kunnen vermeerderen.
Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland. Dit is een waterwingebied: de bodem moet heel schoon blijven.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
Zo dient kraantjeswater bijvoorbeeld vrij te zijn van Escherichia coli, een bacterie die toont dat het water in contact is geweest met uitwerpselen. Daarnaast gelden er limieten voor de aanwezigheid van chemische stoffen als pesticiden, fosfaten en nitraten.
Koffie bevat een aantal natuurlijke zure bestanddelen met een gemiddelde pH-waarde van 4,85 tot 5,10. Zelfs na het koffiezetten blijft een aanzienlijke hoeveelheid van deze verbindingen achter.
Yoghurt is een zuur product met vaak een pH tussen 3,7 en 4,5. Hierdoor krijgen schimmels en gisten weinig kans om de yoghurt te laten bederven en hebben bacteriën beperkte mogelijkheden om te groeien.
De pH van azijn ligt tussen 2 en 3,5, afhankelijk van de concentratie van het azijnzuur. Hierdoor kan azijn worden gebruikt om producten te conserveren. Er zijn vele soorten azijn, doordat eigenlijk alle producten die suikers bevatten kunnen worden gebruikt als basis.
De stad Utrecht heeft het lekkerste water van heel Nederland. Social enterprise KRNWTR+ organiseerde een proeverij met een jury van smaakexperts. Daaruit kwam naar voren dat het Utrechtse kraanwater het beste smaakt.
Omschrijving. Spa Reine, ook wel Spa Blauw genoemd, is uiterst zuiver en mineraalarm water. Dit komt door de unieke ondergrondse reis die het water maakt.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Een hoge pH kan leiden tot harde smaken en een slechte enzymatische omzetting van het moutbeslag. Normale bier-pH (4,1-4,6) remt bepaalde bederforganismen, terwijl een veel lagere pH kan wijzen op infectie door zuurproducerende bacteriën, wat resulteert in zuur bier.
Is de pH te hoog, dan is het water basisch
Irritatie van de ogen en huid: Water met een te hoge pH-waarde kan irritatie van de ogen en huid veroorzaken bij contact. Slechte smaak en geur: Water met een te hoge pH-waarde kan een onaangename smaak en geur hebben, waardoor het minder aangenaam wordt om te drinken.
Merken met een hoge concentratie aan natrium zoals Vichy, Apollinaris, Gerolsteiner en Chaudfontaine zijn dan ook te vermijden bij personen met (te) hoge bloeddruk of die vocht ophouden in het lichaam. Bru, Evian, Spa, Valvert of Vittel vormen een betere keuze in dat geval.