Spruw is een schimmelinfectie. Je herkent het als moeder doordat je tepels veranderen. De tepel en tepelhof die er normaal mat en bruin uitzien, worden roze tot rood van kleur.Ze krijgen vaak een glanzende gloed, kunnen heftig gaan jeuken en zien er onrustig uit.
Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
gladde, gespannen, glanzende of schilferige huid; kleine bultjes; ernstige jeuk die kan overgaan in een scherpe pijn (als messteken), vooral tijdens en na het voeden; brandend gevoel en/of pijn die door de arm of rug trekt.
Medicijnen bij spruw
Als uw kind steeds onrustig drinkt, de tepel loslaat of huilt tijdens de voeding, dan is behandeling nodig. Uw huisarts schrijft dan een medicijn voor tegen spruw voor uw baby en voor uzelf. Uw baby: Bij een baby tot en met 3 maanden gebruikt u een nystatine-mengsel.
Spruw herken je gemakkelijk door een witte plekjes op de tong bij je baby die niet weg te vegen vallen. Ook op de lippen, wangen en het gehemelte kunnen deze witte vlekjes zichtbaar zijn. Het mondslijmvlies van je baby kan daarnaast wat rood zijn en er kan een glans op de tong verschijnen.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen. De tepels zijn vaak donkerroze en glanzen een beetje, net als de tong van je kindje.
Soms gaat het om een bacteriële infectie, eczeem of een andere huidaandoening. Spruw kan het voeden binnen enkele dagen ondragelijk maken. Pijnstillers kunnen eventueel wat verlichting brengen. Door de pijn kunnen voedingen onbewust uitgesteld of eerder afgebroken worden.
Spruw is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders te zien is aan de baby. Candida is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders is te zien aan de tepels.
Candida albicans kan de tepel oppervlakkig infecteren. Risicofactoren voor een infectie zijn tepelkloven, een recente kuur met antibiotica en een vaginale candida-infectie bij de moeder. Lokale behandeling met miconazol of nystatine heeft de voorkeur. Behandel zowel moeder als kind om herbesmetting te voorkomen.
De infectie kan zowel bij de baby als bij de moeder pijnklachten veroorzaken. Een milde infectie kan echter ook zonder hinder voor moeder of baby aanwezig zijn en vervolgens vanzelf weer verdwijnen. Geschat wordt dat ca. 4% van de zuigelingen spruw ontwikkelt.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
Ontstaan van spruw
De gist leeft in onze mond en op onze huid, vaak zonder dat je daar last van krijgt of ziek van wordt. Na de bevalling kan de gist makkelijker gaan groeien en kan het schimmel worden. De schimmel verspreidt zich dan in de mond, het maag-darmkanaal en de schaamstreek (liezen, billen) van je baby.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Spruw is vooral te herkennen aan witte plekjes op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangetjes. Deze witte spikkels kun je niet wegvegen.
Ze zien eruit als streepjes of putjes met wat bloed of een korstje. In deze folder leest u wat u kunt doen om pijnlijke tepels te voorkomen en te genezen. Meestal is goed aanleggen voldoende om pijnlijke tepels te genezen. In de folder 'Borstvoeding' kunt u lezen op welke manieren u uw baby kunt aanleggen.
Symptomen van candida in je vagina
jeuk in je vagina. witte afscheiding zonder geur, soms brokkelig. je vagina is rood, gezwollen en pijnlijk. pijn of een branderig gevoel, soms alleen bij het plassen of seks.
Wanneer je hevige tepelpijn ervaart, kan dit ook teken zijn van een infectie. Mastitis is een infectie van de melkkanalen. Spruw is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de borst en tepel die kan optreden als je borstvoeding geeft. Dit neemt niet weg dat vrouwen hier ook last van kunnen krijgen in andere levensfasen.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.