Beoordeel of het hooi fris en lichtzoet ruikt. Een bedwelmende of muffe lucht is een indicator voor stof, schimmel of een te hoge vochtigheidsgraad. Beoordeel de structuur van het ruwvoer en de vochtigheid.
Een hulpmiddel om te bepalen of het hooi droog genoeg is, is het fijn knijpen van de knopen in de stengels.Als ze van binnen nog fris groen en vochtig zijn, is het hooi nog niet geschikt. Het moet dan langer op het land blijven liggen.
Hooi van goede kwaliteit moet heldergroen van kleur zijn met weinig vervaging. Een gebleekte, gele, bruine of zwarte kleur kan duiden op oud hooi, schimmel of slechte opslagomstandigheden . Opslagomstandigheden en leeftijd hebben een significant effect op het vitaminegehalte van hooi.
Kenmerken van beschimmeld hooi zijn: een muffe lucht, vochtig of plakkerig aanvoelen, stoffig en een witte of grijzige aanslag op het hooi.
Let op de volgende kenmerken: Rijpheid - Hooi van hoge kwaliteit heeft een hoog percentage bladeren in de baal, met weinig of geen grove stengels of zaadkoppen . Conditie - Hooi van hoge kwaliteit bevat weinig stof of schimmel.
Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.
U kunt een hooiprobe kopen of er vaak een lenen van uw county extension office . De monsters die u van meerdere balen neemt, worden vervolgens samengevoegd in een afsluitbare plastic zak en naar een commercieel laboratorium gestuurd voor testen.
Kan ik mijn hooi testen op schimmel? Antwoord: De meeste laboratoria voor het testen van voedergewassen kunnen hooi (en andere voedermiddelen) testen op verschillende soorten en hoeveelheden schimmels . De kosten bedragen gemiddeld $ 40 en het duurt ongeveer een week om het te voltooien. Het monster wordt verzameld en ingediend op dezelfde manier als een hooianalyse voor voedingswaarde.
Hoe fijner het hooi, hoe hoger de voedingswaarde. Hooi dat zacht is, geeft minder stimulatie van de darmwand. Iets droger, meer stengelig hooi bevat meer vezels en bevorderd de darmgezondheid. Ouder, zeer grof hooi is laag in voedingsstoffen en is moeilijk te verteren door het paard.
Als hooi stoffig is of muf ruikt, voer het dan niet. Zwarte of grijze schimmel is een zeker teken van bedorven hooi en een potentieel gezondheidsrisico voor het paard.
Voor het beste resultaat, moet het hooi niet worden verpakt voor er minder dan 20% vocht in zit. Te nat geperste balen hooi kunnen gaan schimmelen, broeien en vormen brandgevaar.
Beschimmeld hooi veroorzaakt vaak ademhalingsproblemen bij paarden. Terugkerende luchtwegobstructie, beter bekend als heaves, is een longziekte die het vermogen van een paard om te ademen in gevaar brengt. Het lijkt op astma bij mensen en is een chronische aandoening die alleen kan worden behandeld, niet genezen.
De geur van typisch vers gesneden hooi is wenselijk. Hooi dat naar schimmel, mufheid of rotte geuren ruikt, duidt op een lage kwaliteit. Geur moet altijd worden gecontroleerd, ongeacht het dier dat het hooi zal consumeren. Er moet echter extra aandacht worden besteed aan hooigeuren als paarden consumenten zullen zijn.
Voor hooi zijn zes droge dagen nodig, voor kuil slechts vier.
Een andere manier om broei tegen te gaan is het hooi van plastic voorzien. Deze methode wordt gebruikt bij hooibalen. Door het plastic kan er geen zuurstof bij het hooi komen, zodat dit niet kan ontbranden.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer.
Hoffman zei dat er een paar grassen zijn die je moet vermijden in hooi of voer als je paarden voert. Deze omvatten: Engels raaigras en rogge . Dit snelgroeiende gras is populair in melkveeweiden.
Verpakt hooi daar is een fermentatie proces gaande. Fermentatie, temperatuurwisselingen zorgen vaak voor zuring en schimmelvorming in het hooi. Hoe natter het hooi verpakt wordt, hoe hoger het fermentatie proces aanwezig is in het hooi en dus hoe zuurder het hooi is.
Hooi van slechte kwaliteit kan vochtig en beschimmeld zijn met een muffe of gefermenteerde geur . Hooi dat verweerd, stro-achtig of bruin lijkt, heeft waarschijnlijk een lage voedingswaarde.
Paarden hebben zeer gevoelige luchtwegen. Veel gevoeliger dan bijvoorbeeld koeien of schapen. Het paard kan dan ook slecht tegen beschimmeld hooi en is zeer gevoelig voor ziekten als COPD. Door een teveel aan schimmel en stofdeeltjes in het hooi, raakt het slijmvlies geïrriteerd en er kunnen ontstekingen ontstaan.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.
De beste techniek voor het bemonsteren van hooibalen is het gebruik van een mechanische kernsonde . De gekartelde rand van de sonde wordt op de zijkant van een hooibaal geplaatst die het meest bestand is tegen doorboring. Dit is meestal de ronde kant van een ronde hooibaal of het kleine uiteinde van een vierkante baal. Een monster wordt verkregen door te boren met een beugel.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.
Een basis voedertest die eiwit-, NDF-, ADF- en TDN-concentraties levert, kost $ 20 tot $ 40 per monster . Eén monster van elke snede en elk veld is voldoende, maar het monster moet bestaan uit hooi van meerdere balen.