De puberteit begint met een groeispurt tussen de 5 en 6 cm en de tepels beginnen voller te worden bij meisjes rond de 8-10 jaar (bij jongens start de puberteit iets later, rond 9-11 jaar). Vanaf ongeveer 11 jaar begint de areola (huid rond de tepels) vorm te krijgen en begint er schaamhaar te groeien.
Het eerste teken van de puberteit bij jongens is het groeien van de teelballen, bij meisjes is dat de groei van de borsten. Eens de ontwikkeling is begonnen, evolueert de puberteitsfase verder totdat het lichaam volwassen is. De puberteit verloopt in verschillende fasen. Zo ook de groei.
Puberteitsontwikkeling bij meisjes
De start van de puberteit vindt bij meisjes gemiddeld plaats op de leeftijd van 10,5 jaar (spreiding 9-12 jaar). Onder invloed van oestrogeen ontstaat borstontwikkeling.
Bij meisjes gebeurt dat tussen de 8 en 13 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 10,5 jaar), bij jongens tussen de 9 en 14 jaar (gemiddeld op de leeftijd van 11,5 jaar). Bij meisjes start de puberteit met de groei van de borsten.
Pubers gaan zich losmaken van hun ouders. Ze willen zelf beslissingen nemen. Ze willen experimenteren en hebben daarvoor meer vrijheid nodig. Door bijvoorbeeld kleding en gedrag zetten pubers zich af tegen hun ouders.
De houding van een puber wordt over het algemeen gekenmerkt door een groeiende volwassenwording en de zoektocht naar een eigen identiteit. Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn.
Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen. Een belangrijke vraag voor oudere kinderen is bijvoorbeeld wie The Voice of Wie Is De Mol mag afkijken", zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van tijdschrift Ouders van Nu.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Gemiddeld hebben jongens de eerste gevoelens van seksuele opwinding als ze 13,4 jaar zijn. Voor meiden is dit bijna twee jaar later, met 15,1 jaar. De meeste pubers zeggen nog niet toe te zijn aan seks. Dat geldt voor meiden iets vaker dan voor jongens.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.
In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien. Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid.
Seksueel gedrag van pubers
Vooral aan het begin van deze levensfase fantaseren jongeren vaak over seks. Zowel jongens als meisjes doen aan zelfbevrediging (masturbatie) op deze leeftijd. Op deze manier leren ze hun eigen lichaam kennen en leren ze wat ze wel en niet prettig vinden.
Vooral mannen schamen zich ervoor als ze op een bepaalde leeftijd nog maagd zijn. Ze hebben schrik om afgewezen te worden en vinden het vaak moeilijk om contacten te leggen en een relatie aan te knopen. Als je het moeilijk hebt met je gevoelens hierover kan je met een seksuoloog praten.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Je voelt je niet lekker. Je voelt je erg emotioneel of hebt last van stemmingswisselingen. Je hebt een trekkerig gevoel in je onderbuik. Je hebt rugpijn.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.
Pubers zijn bezig om hun grenzen te ontdekken en soms ook te verleggen. Ze houden van spanning, zijn niet bang een risico te nemen. Dat hoort erbij. Sommige jongeren gaan wel wat verder in het verleggen van hun grenzen dan anderen.
Niet alleen aan de buitenkant, maar je hersenen ontwikkelen zich ook. Hier, in de frontale hersenkwab, zorgt dit ervoor dat je minder goed kunt plannen, en jezelf niet altijd kan beheersen. Ook hier, in de subcorticale gebieden is het tijdens je puberteit een rommeltje. Daardoor word je wat sneller emotioneel.
Cijfers van Rutgers bevestigen dat. In 2012 waren jongeren gemiddeld 17 jaar toen ze werden ontmaagd, terwijl de gemiddelde leeftijd in 2017 anderhalf jaar hoger lag, namelijk op 18,5.
De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar. Tussen 2005 en 2012 was de leeftijd waarop jongeren aan seks begonnen vrijwel gelijk.
Jongeren zijn gemiddeld 16,9 jaar als ze voor het eerst met iemand naar bed gaan. Van de 23- tot 24-jarigen is 79 procent nog altijd afhankelijk van zijn ouders en tien procent van de 24-jarigen is nog maagd.