Een herhaaldelijk onvermogen zich te verzetten tegen de impuls om te stelen. Deze spullen zijn niet nodig voor eigen gebruik of vanwege de geldelijke waarde ervan. Een toenemend gevoel van spanning vlak voor het plegen van de diefstal. Het stelen gebeurt niet als een uiting van boosheid of wraak.
Wanneer je lijdt aan kleptomanie, heb je een haast obsessieve behoefte om te stelen. 'Manie' is ook wel afgeleid van 'ziekelijke zucht. ' Iemand met kleptomanie wordt een 'kleptomaan' genoemd.
Kleptomanie, de behoefte aan stelen, wordt niet gezien als een verslaving. Maar als een stoornis in de impulscontrole. Instellingen voor verslavingszorg hebben hier geen behandeling/ aanbod voor.
Oorzaken. Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft.
Vrouwen stelen om troost te bieden
Vrouwen stelen echter om voor hun gezin in de watten te leggen met luxe producten die ze anders niet hebben. Met andere woorden, ze stelen om comfort te bieden dat anders onbetaalbaar zou zijn. Ze hebben de neiging om winkeldiefstal te plegen om geld te besparen.
Kleptomanie is een stoornis in de impulsbeheersing, waarbij iemand de drang om te stelen niet kan weerstaan. Tegen de impuls om te stelen kan diegene zich niet verzetten. Iemand die dit gedrag vertoont wordt een kleptomaan genoemd.
Hoe doe ik aangifte van winkeldiefstal? Als u de persoon heeft kunnen aanhouden belt u 112 en doet u aangifte bij de agent wanneer deze is gearriveerd. Als de dader is vertrokken moet u aangifte doen op het politiebureau. U kunt hiervoor het landelijk aangifteformulier gebruiken.
Tijdens het stelen worden adrenaline en endorfine afgegeven, waardoor je een bevredigend en opgelucht gevoel krijgt. Je denkt bij kleptomanie niet aan het geld wat je met de gestolen spullen kunt verdienen of besparen, vaak kan een kleptomaan ook gewoon betalen voor de gestolen goederen.
Stelen door kinderen / pubers
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar vallen nog onder het jeugdstrafrecht. Als ze niet eerder betrapt zijn op stelen of op een andere manier in aanraking zijn geweest met de politie, gaan vaak naar bureau Halt. Daar krijgen ze een taakstraf.
stelen is inderdaad strafbaar, maar als je van je ouders steelt moeten zij aangifte tegen jou doen.
Kleptomanie is met een passende behandeling vaak goed te genezen. De behandeling van kleptomanie bestaat uit therapie gericht op impulscontrole, vaak door gedragstherapie door een psycholoog of psychiater. Het is van belang een onderliggende oorzaak van de kleptomanie te achterhalen en behandelen.
Als je last hebt van dwanggedachten en/of dwanghandelingen, heb je een dwangstoornis. We noemen het ook wel een obsessief-compulsieve stoornis. Een dwangstoornis komt voort uit angst: eigenlijk wil je vooral je angsten uit de weg gaan. Met dwanghandelingen probeer je dan te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent.
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.
Doe aangifte van diefstal bij de politie
Er zijn een paar manieren om aangifte te doen als je bent bestolen: Online: doe aangifte op de website van de politie. Telefonisch: bel de politie via 0900-8844.
De ouders kunnen dan het geld niet zomaar van de rekening halen. Zij moeten het geld beheren in het belang van het kind. De stortingen die zij gedaan hebben, kan je zien als schenkingen. Als de ouders het geld dus van de rekening halen en het op een eigen rekening zetten, handelen ze niet in het belang van het kind.
Liegen heeft te maken met de fase waarin je kind zit (zijn ontwikkeling) of met een bepaalde angst. Bijvoorbeeld omdat je kind bang is voor straf of afkeuring. Je kind wil dan door te liegen een straf voorkomen. Of je kind is erg onzeker en doet zichzelf anders voor dan het is.
Diefstal vereist oogmerk wederrechtelijke toe-eigening
De bedoeling om toe te eigenen staat centraal. Oogmerk is de zwaarste variant van opzet. Dit betekent dat echt vast moet komen te staan dat u de bedoeling had om de goederen weg te nemen.
Via de website of app stopheling.nl kun je controleren of het (op een verkoopsite maar ook offline) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Je hebt daarvoor het serienummer van het aangeboden product nodig. Vaak staat dat unieke serienummer aan de achterkant of onderkant van een product.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
Diefstal kan op veel verschillende manieren, locaties en vormen plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan winkeldiefstal, diefstal van een fiets, zakkenrollen, diefstal met braak (bijvoorbeeld een woning) of diefstal met geweld.
Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Zware diefstallen zonder geweld of bedreiging (door middel van braak en/of inklimming en/of gebruik valse sleutels.
Een eenvoudige diefstal heeft een maximale straf van vier jaar detentie (in de gevangenis) of een geldboete van maximaal €18.500,-. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een boete of een gevangenisstraf, de rechter mag ook een werkstraf opleggen. Voor gekwalificeerde diefstal staat een hogere straf.