Ze kregen voeding, een schone luier en warme kleding.Tegelijkertijd werden ze (op de nodige aanrakingen voor de verzorging na) niet liefdevol aangeraakt. Deze kinderen liepen groeiachterstanden op en soms kwamen ze zelfs te overlijden. Dit is een klassiek schoolvoorbeeld van huidhonger.
Huidhonger is dus eigenlijk het onvervuld verlangen naar aanraking. Het gebrek kan zelfs zó aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden.
Wat is huidhonger? Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd.
Bij een aanraking komt het stofje oxytocine vrij, ofwel: het knuffelhormoon. Het hormoon zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, het neemt angst en stress af. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat proefpersonen beter presteren nadat zij kort aangeraakt zijn door bijvoorbeeld een hand op de schouder.
Ondertussen is er veel onderzoek verricht naar dit thema en wijzen de resultaten allemaal in dezelfde richting: baby's hebben huidhonger. Een baby heeft de behoefte om heel dicht bij mama te zijn. Hij herkent de hartslag, de stem, de geur en heeft het lekker warm.
De voordelen van huid-op-huidcontact
De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar het belang van huid-op-huidcontact na de geboorte. Als het op een veilige manier gebeurt en minstens een uur duurt, heeft het dan ook alleen maar voordelen. Voor het kindje, maar ook voor de mama.
Bij aanraking komt het stofje oxytocine vrij, ook wel 'knuffelhormoon' genoemd. Hierdoor ontspant je lichaam, voel je je veilig en ervaar je minder stress.
Fysieke intimiteit oftewel aanraking of lichamelijk contact is een hele betekenisvolle manier van communiceren. Voor sommigen is het zelfs de belangrijkste liefdestaal. Fysieke aanraking bestaat uit een op zichzelf staande taal. Hierbij ontstaat gemakkelijk ruis in deze vorm van communicatie.
Tijdens knuffelen maken we oxytocine aan, een hormoon waardoor we ons meer verbonden voelen met anderen. Maar fysiek contact past beter bij de één dan bij de ander. En de ene knuffel is de andere niet.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Wat is huid-op-huidcontact? Bij deze knuffelmethode, ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd, ligt je kindje bloot op jouw blote huid. Dit begint bij voorkeur al direct na de bevalling. Na de geboorte wordt je baby direct op je borst gelegd.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen.
Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Haar hele lijf meedoet (denk aan leunen en nabijheid) Zij je aanraakt aan de voorkant van je lijf, of je onderrug, en. Als zij tijdens de aanraking langer dan drie seconden oogcontact houdt.
Soms kan de afweging zo uitvallen dat je bij elkaar blijft ondanks de geringe intimiteit. Soms kies je voor het bespreken van de eenzaamheid en is een bezoek aan een therapeut misschien een goede optie. Het lijkt me goed om te onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van je tegenstrijdige gevoelens.
"Aanraking is goed voor intimiteit, en de meeste mensen reageren niet met agressie zodra je fysiek contact met ze zoekt." Fysiek contact is een vereiste voor menselijk bestaan. Het kan dat je huidhonger hebt zonder dat je het doorhebt – of zelfs de symptomen verwart met psychische klachten.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Witte ruis is vergelijkbaar met dit suizende geluid binnen de baarmoeder en voelt voor je kindje dus juist ontzettend vertrouwd aan.
kraamvisite|s (meerv.) bezoek aan een vrouw die pas een baby gekregen heeft Synoniem: kraambezoek ......