En ruik je een subtiel frisse, melk-achtige geur, dan zit je goed! Tot slot is de beste manier om de kwaliteit te herkennen natuurlijk de smaak! Net als bij de geur moet de smaak niet te heftig en juist fris zijn. Goede boter is romig, maar niet té overheersend en smaakt naar meer.
Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Pas als boter minstens 80% vet bevat, mag het officieel 'roomboter' heten. Verder bestaat het uit water, melkeiwitten, melksuikers (lactose) en vitaminen. De vitamines A, D en E zijn van nature aanwezig.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Beste roomboter van Nederland
Onze ambachtelijke rauwmelkse roomboter is meerdere malen bekroond. In 2020 won de Sophiahoeve opnieuw de landelijke Boerderijzuivel Cum Laude Award in de categorie boerenboter.
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Echte Boter producten bestellen | Albert Heijn.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
LURPAK® KWALITEIT
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Sommige mensen houden simpelweg niet van de smaak van boter en als je het dan inderdaad niet eet is er kans op een vitamine tekort. Probeer dan in ieder geval zo veel mogelijk producten te eten waar de vitamines A, D en E wel inzitten en eventueel supplementen te gebruiken.
Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine. Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid.
Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo'n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo'n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo'n 20 gram roomboter per dag.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Solo vloeibaar bevat 79% vet voor een optimale bakprestatie. Ideaal om te bakken, te braden en te koken. Het product wordt niet bruin in de pan, spat opvallend minder dan olie of echte boter en respecteert de smaak van al jouw ingrediënten.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
De roomboter van Lurpak is niet alleen geschikt voor op brood, want je kunt er ook heerlijk mee koken en bakken. Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder.
Becel Light Halvarine 38% vet is een gezonde keuze voor op brood en sandwiches. De unieke mix van plantaardige oliën in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en 6-vetzuren, een bewuste keuze binnen deze productgroep. De meest bekende is wel die voor op brood: Lekker Gezond Smeren.
Het is een melangeproduct met 70% vet, gemaakt van een zorgvuldige selectie met zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die van nature Omega 3 en 6 bevatten, en een vleugje roomboter. En het is vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
Lurpak is een romige Deense boter van hoge kwaliteit en het blijkt geen merk te zijn maar een keurmerk (net als de Parmaham) die al meer dan 100 jaar bestaat. Om het keurmerk Lurpak te krijgen wordt er iedere twee weken een zogenaamde boterproeverij door het Deens Zuivel Bureau gehouden.
Vitamine D (D3) is toegevoegd om Engelse ziekte (rachitis) te voorkomen. In roomboter zit van nature ook vitamine D, maar veel minder. Hieraan wordt het dus niet kunstmatig toegevoegd. Door margarine te smeren op je brood krijg je eenvoudig een deel van de essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines A en D binnen.
Welke boter heeft geen palmolie? Shea boter is een plantaardi g vet die gewonnen wordt uit de vruchten van de karité boom. Deze boom groeit niet op plantages, maar vrij op de Afrikaanse savanne. Zo is shea een duurzame alternatief voor palmolie.
Becel melange met roomboter levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Tip: Welke vetstof moet je kiezen? Vetstof als margarine of boter zorgt voor een soepel brood dat langer vers blijft. Olie en vloeibare margarine bevatten dan weer meer gezonde vetten. Variatie is dus de boodschap.