Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst. Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
Het beste antwoord
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Indonesisch: afkomstig van, uit Indonesië. Indisch, Indische Nederlanders: afkomstig van, uit (Nederlands) Indië de voormalige kolonie. Bestaande uit de Indo-Europeanen en Totoks. Indo-Europeanen, ook wel afgekort tot Indo's, zijn mensen geboren uit een Europese ouder en een Aziatische ouder en hun nakomelingen.
De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië.
Is Indonesisch leren moeilijk? In vergelijking met andere Aziatische talen is het leren van het Indonesisch een stuk makkelijker. Dit komt doordat Bahasa Indonesia gespeld wordt met het Latijnse alfabet, net zoals het Nederlands dus. Voor praktisch gebruik is Indonesisch best makkelijk om te leren.
Indonesiërs zeggen bijvoorbeeld 'Agresi Militer', Militaire Agressie. Dat is hun term voor wat in Nederland 'Politionele Acties' wordt genoemd. Het is de term waarmee Indonesiërs zijn opgegroeid: het Nederlandse 'Politionele Acties' komt in hun geschiedenisboeken niet voor. Waarom zou het.
Typisch Indische ingrediënten
Rijst (nasi) werd in Indië op alle eilanden verbouwd en staat dan ook centraal in de keuken. Het wordt meestal als witte rijst (nasi poetih) geserveerd naast vlees-, vis en groentegerechten. Nasi goreng wordt als volwaardig maal gezien en op zichzelf gegeten.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
100.000 (Indische) Nederlanders onmiddellijk of binnen enkele jaren naar Nederland. Het waren met name overlevenden van de Japanse bezetting (binnen- en buitenkampers) en de Bersiap. De opzet was aanvankelijk tijdelijk verblijf in Nederland om bij te komen van de Japanse bezetting (1942-1945).
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Elk eiland in Indonesië heeft haar eigen authentieke specialiteiten. Nederland kwam in de koloniale periode in aanraking met de Indonesische keuken.
De kolonie Nederlands-Indië bestaat niet meer. Het is sinds 1949 een onafhankelijke staat: Indonesië.
De Molukkers verbleven in armoedige verblijven die eerst concentratiekampen waren geweest en hadden weinig keus om te verhuizen, waardoor er veel spanningen ontstonden in Nederland. Burgermeesters roepen het nieuwe kabinet op om meer te investeren in de Molukse gemeenschap en meer aandacht te hebben voor hun leed.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
Uit cijfers van de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam blijkt dat de ongelijkheid in Indonesië ongekend groot is. Vier miljardairs in het land hebben bij elkaar meer vermogen dan de 100 miljoen armsten bij elkaar. Vorig jaar hadden de Indonesische miljardairs een gezamenlijk vermogen van 23,7 miljard euro.
Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: ca. 90% van de ruim 245 miljoen Indonesiërs hangt dit geloof aan. Daarnaast heeft het land een grote diversiteit in geloof (10% Christen, 1,7% Hindoe, 0,7% Boeddhist en 0,5% andere geloven), etniciteit en culturen.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië. Nederland was er de baas. De VOC stuurde steeds schepen naar Indië die vol specerijen terugkwamen. De VOC dreef niet alleen handel in Indië.
Tijdens het drogen kwam de gele kleurstof in aanraking met zuurstof uit de lucht, waardoor de kleur veranderde in indigo, een blauwe kleur die niet meer uit de wol gewassen kon worden. De wol werd traditiegetrouw op zaterdag in de week gezet en op maandagochtend opgehangen om te drogen en blauw te worden.
Iedere woensdag eet men bij de Koninklijke Marine een Indische rijsttafel. In jargon heet deze rijsttafel de 'blauwe hap'. Een 'blauwe' was de bijnaam voor iemand van Nederlands-Indische afkomst. De rijsttafel-traditie is door de andere krijgsmachtonderdelen overgenomen.
Blauw werd voor het eerst geproduceerd door de oude Egyptenaren, die erachter kwamen hoe ze een permanent pigment konden maken dat ze voor op decoratieve kunst konden aanbrengen.