Hoe herken je een hematoom?

Een hematoom herkennen In die gevallen kun je de bloeduitstorting doorgaans herkennen aan een verkleuring op de huid, die vaak warm en pijnlijk is. “Op de andere vijf plaatsen is dat lastiger. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een fiets- of motorongeluk”, aldus de huisarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Hoe weet je of je een hematoom hebt?

Een hematoom is een ander woord voor een bloeduitstorting of een inwendige bloeding. Sommige vrouwen kunnen niet lang staan vanwege een pijnlijk of drukkend gevoel in hun kruis. Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op howaboutmom.nl

Hoe voelt een hematoom?

3. Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ntvh.nl

Hoe ziet een hematoom eruit?

Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid.Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Doet een hematoom pijn?

Een bloeduitstorting kan eruit zien als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Hematoom, oorzaken, tekenen en symptomen, diagnose en behandeling.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe verdwijnt hematoom?

Hoe worden ze behandeld? Hematomen van de huid verdwijnen vanzelf en behoeven daarom niet behandeld te worden. Wanneer het trauma net is gebeurd kan door koeling vande huid (met koude compressen bijvoorbeeld) de zwelling worden beperkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op davinciclinic.be

Kan een hematoom blijvend zijn?

Dit kan tijdelijk of blijvend zijn en in bijzondere gevallen kan een druk verlagende spoedoperatie noodzakelijk zijn. In zeer zeldzame gevallen kan een nabloeding levensbedreigend zijn. 2. Er kunnen oppervlakkige of diepe infecties optreden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mst.nl

Welke drie kenmerken maken een blauwe plek verdacht?

Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Kan een hematoom knappen?

De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel. Maar de bloeding /bloeduitstorting kan levensbedreigend zijn omdat het wel op het hersenweefsel drukt en zo letsel kan veroorzaken. Meestal betreft het een ader die geknapt is. Deze bloeding is vaak ten gevolge van een ongeval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hersenletsel-uitleg.nl

Kan een hematoom spontaan ontstaan?

Vaak is dit het gevolg van een trauma. Indien er spontaan hematomen ontstaan, zonder voorafgaand trauma of na minimaal trauma, dan kan het gaan om een verhoogde bloedingsneiging of, bij ouderen, om beschadigde of verzwakte bloedvaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startwondverzorging.nl

Wat smeren op hematoom?

Smeer Arnica zalf

Een toefje Arnica zalf op een blauwe plek smeren, kan de pijn verzachten, zwelling tegen gaan en het herstel versnellen. Arnica is een kruid dat al decennialang als homeopathisch geneesmiddel gebruikt wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Is een hematoom een blauwe plek?

De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mtintegraal.nl

Is een hematoom een bloeduitstorting?

Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)

Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.be

Welke 3 soorten bloedingen zijn er?

Wat is het?
  • Inwendige bloeding: bij een inwendige bloeding ontstaan er vaak blauwe plekken. ...
  • Uitwendige bloeding: bij een uitwendige bloeding is er zichtbaar bloed op de huid.
  • Slagaderlijke bloeding: bij schade aan een slagader komt het bloed stootsgewijs vrij bij iedere hartslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Hoe lang blijft een onderhuidse bloeduitstorting?

Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op donttellmum.com

Wat te doen bij onderhuidse bloeduitstorting?

Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Kan een hematoom gevaarlijk zijn?

Het meest bekende voorbeeld van zo'n bloeduitstorting is een blauwe plek vlak onder de huid, maar op sommige plaatsen in het lichaam kan een hematoom meer schade veroorzaken. Een hematoom is dus niet per se gevaarlijk, maar in bepaalde gevallen moet je extra oppassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Hoe herken je een subduraal hematoom?

Diagnose. Bij het vermoeden van een subduraal hematoom wordt een CT-scan (röntgenopname) van de hersenen gemaakt. De bloeduitstorting is hierbij te zien als een witte of donkere, onregelmatige vlek tussen de hersenen en de schedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haaglandenmc.nl

Hoe herken je epiduraal hematoom?

Bij een epiduraal hematoom zit er een bloeduitstorting tussen het buitenste harde hersenvlies (de dura) en het schedelbot. Het schedelbot heeft op die plaats een barst waarbij een slagader is gescheurd en is gaan bloeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op neurologie.nl

Welke plaatsen van blauwe plekken zijn verdacht?

Op onderstaande illustratie ziet u locaties die blauwe plekken verdacht maken voor huiselijk geweld: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar geen bot dicht aan de oppervlakte licht, de oorschelp en wangen, de voorzijde van de romp, de handen en voeten en het genitaal gebied.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op augeo.nl

Hoe ziet een onderhuidse bloeding eruit?

Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Wat is het verschil tussen een bloeduitstorting en een blauwe plek?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. Er zijn verschillende soorten: De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose, en komt het meest voor. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Hoe lang pijn na hematoom?

Bloeduitstorting/hematoom

Een bloeduitstorting kan na de operatie ontstaan. Deze houdt twee/drie weken aan en kan pijnlijk zijn. Daarna verdwijnt de bloeduitstorting vanzelf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op viasana.nl

Wat zegt de kleur van een blauwe plek?

Een blauwe plek is dus eigenlijk een wond onder je huid, waardoor het bloed niet weg kan maar zich verzamelt onder je vel. Het bloed is natuurlijk rood, maar doordat er weefsel overheen zit, zoals vet en huid, lijkt het eerder blauw. Soms lijkt een blauwe plek zelfs wel zwart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtvdrenthe.nl

Kan een hematoom terugkomen?

De bloeduitstorting kan terugkomen, waardoor de klachten weer opnieuw ontstaan. Mocht dit het geval zijn, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op martiniziekenhuis.nl

Populaire vragen