De meeste tegels zijn zeer goed bestand tegen druk en buiging. Er is wel een minimale tegeldikte vereist (afhankelijk van de toepassing) om voldoende mechanische weerstand te hebben. De minimale tegeldikte is voor de meeste toepassingen 8 mm. Maar voor openbare ruimtes kom je al snel bij 12 mm uit.
Formaat van de tegel
Alles hangt af van je smaak, budget en de plaats waar ze moeten komen. Voor een kleine wc vloer hoef je geen grote tegels te gebruiken want dat maakt de ruimte net kleiner. Kies daar voor een tegels van bijvoorbeeld 20 x 20 cm. Hoe meer je ziet van de voegen hoe groter het zal lijken.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Een andere benaming voor keramische tegels is de verzamelnaam keramiek. Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is hierdoor keihard. In de bouw worden veel keramische materialen gebruikt, waaronder dus keramische tegels.
De meeste vloertegels kunnen in de badkamer worden verwerkt, ook al hebben de meeste vloertegels veel betere eigenschappen dan noodzakelijk is voor deze ruimte. Het is wel raadzaam dat u naar de gladheid van de vloertegel te kijken.
Badkamer vloertegels zijn niet alleen functioneel, maar geven je badkamer helemaal de look die jij wilt. Een lichte vloer creëert ruimte, een donkere vloer geeft juist weer warmte. Bij een kleine badkamer kun je beter kiezen voor een lichte kleur en langwerpige tegels. Dit doet de ruimte optisch groter lijken.
Stelregels voor het kiezen van badkamertegels
Bij een grote badkamer kies je voor een donkere vloer met grote tegels, bij een kleine badkamer kies je voor een lichte vloer met kleine tegels. Door deze stelregel te handhaven behoud je in jouw badkamer, of deze nu groot of klein is, optisch veel ruimte.
Verschillende kernmerken: Er zijn verschillende soorten kernmerken waar je een tegel aan kan herkennen. Als eerste heb je een verglaasde tegel, de tegels hebben een toplaag op de scherf van de tegel. Een rode scherf betekend dat de klei die er wordt gebruikt een rode kleur heeft.
Om de slijtsterkte van verglaasde keramische tegels aan te tonen, werd de PEI-norm in het leven geroepen. Die geeft de slijtageklasse van tegels aan met getallen van 1 tot 5. Waarbij PEI 1 de zwakste klasse is en PEI 5 de sterkste. Tegels van klasse 1 kan je enkel met blote voeten of zachte schoenzolen belopen.
Geglazuurde tegels worden ook wel 'verglaasde' tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar. Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Keramische tuintegels hebben heel veel voordelen: kleurvast, slijtvast, maatvast, geen krassen, geen vlekken, geen groene aanslag, gemakkelijk schoon te houden, niet glad, duurzaam, vorstbestendig en een natuurlijke uitstraling.
Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte? Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen.
Geïmpregneerde tegels
Ook zijn krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar. Deze tegel is wel gevoeliger voor vlekken en groene aanslag, vergeleken met een gecoate tegel. Een gecoate tegel heeft dus een extra laklaag en bij een geïmpregneerde tegel zit de bescherming in de tegel.
Hoe maak je keramische tegels het beste schoon? Warm water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren.
De prijzen van keramische grestegels lopen sterk uiteen, van € 13 tot ver over de € 100 per m2. Over het algemeen kun je stellen: Hoe hoger de prijs, des te hoger de kwaliteit van de tegel.
Keramische tegels kunnen een gewicht dragen van meer dan 900 kilo per m².