Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding. Het lichaam is compact en sterk. De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart. De fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en beweeglijke oren.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
De fries is levendig, gewillig en werklustig. Het Friese paard werd waarschijnlijk al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt. Uit oude bronnen blijkt dat het paard al gebruikt werd door de Romeinen, die het paard zeer waardeerden.
alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
Het is millimeterwerk, maar Friesland steeg in 2018 net een beetje boven Groningen uit, wat de gemiddelde lengte van mannen en vrouwen betreft. Friese mannen zijn 181,95 centimeter lang en vrouwen 168,6, tegenover respectievelijk 181,66 en 168,39 centimeter bij de Groningers.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
Is de Fries nu een warm- of een koudbloed. Hun recente verleden in de boerenstiel en hun zware behang doet mensen nogal eens twijfelen. Toch is er geen twijfel mogelijk. De Fries is een warmbloed.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. Ook zijn ze vaak blond van haarkleur, hebben ze vaak een lichte oogkleur en zijn ze lang van gestalte.
Friezen groeien tot zeker hun 7/8 levensjaar. Ze zijn wat trager in hun ontwikkeling, laatbloeiers, en hun rug is op 4 jaar zeker niet volgroeid of sterk genoeg.
Gemiddeld 8.900 euro. De gemiddelde prijs kwam op 8.900 euro neer, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Minder uitschieters, maar juist meer kwaliteit en bijbehorende prijzen in de breedte.
De Friese paarden worden vooral gebruikt voor dressuur, waarin hun sierlijke lichaam voor veel uitstraling zorgt. Ook worden ze gebruikt bij mennen, in een circus en uiteraard voor de fokkerij. Voor recreatief rijden, kür op muziek, voltige en een klein sprongetje worden ze ook doorgaans veel gebruikt.
Tegenwoordig zijn er uitzonderingen op de regel, dankzij het fokbeleid van het KFPS, maar over het algemeen kan wel gezegd worden dat de galop de zwakste basisgang is van het friese paard. Vaak gaat de galop erg snel, loperig en sommige hebben zelfs de neiging tot een viertakt galop.
Warmbloed paard en het Friese paard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 60 en 90 kilo met een maximum van 120 kg. Belgisch trekpaard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 80 en 120 kg met een maximum van 160 kg.
Gebruik voordat u begint met borstelen een goede antiklit. Begin onderaan de staart/manen met borstelen. 1x per week Fryso antiklit gebruiken is voldoen om staart en manen van uw Friese paard klitvrij te houden. Is de staart erg vies was dan eerst de staart met bijvoorbeel Fryso shampoo.
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dúmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.
Fries banket: oranjekoek, suikerbrood en dúmkes
Naast hartigheden als droge worst en kaas kent de bakkersbranche een aantal typisch Friese producten.
De meeste Friezen spreken ook Standaardnederlands. Alle Friese steden en dorpen hebben een aparte naam in het Fries. Omdat Friesland officieel tweetalig is, ziet u op de meeste plaatsnaamborden de plaatsnaam altijd in het Nederlands en het Fries staan.
Een voskleurig paard is een paard met een effen, roodbruine kleur. De tint kan variëren van lichtbruin tot behoorlijk donker. De donkere kleur wordt koffievos genoemd. De manen hebben dezelfde kleur als de vacht, of ze zijn lichter, bij een zweetvos.
Meestal zie je al aan de bouw welk ras bij welke soort hoort. Een koudbloed is namelijk een stuk forser gebouwd en een warmbloed is veel fijner en smaller gebouwd. Ook heeft een warmbloed sierlijkere bewegingen, wat een koudbloed overigens tegenwoordig ook kan hebben. Koudbloedpaarden hebben dan ook minder temperament.
Daarnaast draait menig Fjord goed mee in verschillende takken van de basis wedstrijdsport. Dressuur, springen, endurance, western: het slimme bergpaardje kan het allemaal, binnen zekere grenzen uiteraard. Zoals meestal bij een echte 'allrounder' is de veelzijdigheid z'n grootste kracht.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.