Waar kunt u fibromen aan herkennen? Een fibroom lijkt een los stukje huid wat met een steeltje aan de huid vastzit. Ze hebben de kleur van de huid of zijn lichtbruin en kunnen maximaal 1-2 mm groot zijn, met uitzonderingen van 2-3 centimeter.
Fibromen zijn langwerpige gezwelletjes die eruit zien als steeltjes aan de huid. Fibromen hebben dezelfde kleur als de omliggende huid of zijn iets donkerder. Vaak ontstaan fibromen op plekken waar de huid te maken heeft met veel wrijving. Denk hierbij aan de hals, de liezen en de oksels.
Oorzaak van fibromen
Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit. Een andere rol bij het ontstaan van fibromen is een verminderde glucosetolerantie, de mate waarin het lichaam suiker verwerkt.
Wat kun je zelf doen? Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Er bestaat geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goedaardige wratjes onder plaatselijke verdoving met een schaartje worden weggeknipt. Het wondje wordt dan lichtelijk dichtgebrand. Een andere elegantere methode is met behulp van een gefractioneerde CO2 laser.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
Fibromen zijn goedaardige (niet-cancereuze) tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Hun aantal en hun ligging kunnen verschillen van vrouw tot vrouw, net als hun grootte (van een paar millimeter tot verschillende centimeters).
Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten). Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.
Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaan geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goed en veilig worden verwijderd door de huidspecialiste.
Fibromen zijn meestal een toevalbevinding, omdat ze geen tot weinig klachten geven. Slechts 30% van de vrouwen vertoont klachten. Mogelijke klachten zijn bovendien afhankelijk van de locatie en de grootte. De meest voorkomende klachten zijn overmatig bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie.
De plaatsen waar fibromen het meeste voorkomen zijn de schaamstreek, oksels, rond de ogen en in de hals. Mensen met overgewicht of diabetes hebben doorgaans meer kans op het ontwikkelen van fibromen. Steelwratjes, gesteeld fibroom of fibroma pendulans zijn andere benamingen, maar vallen allemaal onder dezelfde noemer.
Heel zelden groeien fibroadenomen snel en worden ze binnen enkele maanden twee keer zo groot. Dan kan er sprake zijn van een Phyllodes tumor. Zulke tumoren worden wel operatief verwijderd, omdat een klein percentage hiervan zich kan ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel.
Bij een keloïd (in de volksmond ook wel 'wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.
Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil.
Een steelwratje is een kleine uitstulping van opperhuid- en huidweefsel, met een diameter van 1 tot 5 mm en 2 tot 10 mm hoog, meestal vleeskleurig. De meest voorkomende plekken voor steelwratjes zijn de nek, arm, oksels, lies, oogleden, onder de borsten of andere huidplooien.
Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.
Fibromen zijn niet-kwaadaardige tumoren die zich in de wand van de baarmoeder bevinden. De precieze plaats, het aantal en de grootte van zo'n fibroom kan variëren 1. Fibromen, ook vleesbomen of myomen genoemd, komen vaak voor.
De huidtherapeut kan uw fibromen snel, veilig en pijnloos verwijderen met elektro coagulatie. Bij deze behandeling worden de huidoneffenheden met een heet dun naaldje of met een Zapper verwijderd. Er kan een klein korstje ontstaan dat na enkele dagen vanzelf afvalt.
Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien. Er kan reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van een echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist zal dit met u bespreken. Chirurgische behandeling is meestal niet nodig.
Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.
Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.
Een vleesboom kan klein blijven of heel langzaam groeien. Soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Vaak kun je het knobbeltje met je vingers op en neer bewegen. Ook bij een kwaadaardige tumor kan er een zwelling ontstaan. Is er sprake van een verlamming in het gezicht?