Een broer-zus relatie wordt vaak vergeleken met 'een sleur'. De dagen beginnen op elkaar te lijken. Je zit vaak 's avonds samen op de bank televisie te kijken, in je comfortabele huiskleding. Moe van het werk, niet per se de behoefte om eens even een potje te gaan zoenen met je vriend of vriendin.
In broer-zus relatie is er vaak geen gebrek aan oppervlakkige aandacht maar mist men wel diepere aandacht. Ook hier kun je als stel vaak aan werken! Een andere vorm van aandacht is het elkaar op een positieve manier prikkelen zodat je passie voelt. Dat kunnen mentale prikkels zijn (“Wat gaaf dat zij dit doet!
BEKVECHTEN IS NORMAAL EN HET IS NUTTIG
Hoe gek dat ook klinkt: broers en zussen vormen altijd een 'natuurlijke bedreiging' voor elkaar. Dat komt doordat ze elk afzonderlijk verlangen naar de exclusieve aandacht van hun beide ouders. Ze zijn bang dat zij net wat minder liefde of aandacht zullen krijgen dan de ander.
Cijfers over hoeveel mensen breken met een familielid zijn er nauwelijks. Volgens een onderzoek van het Netwerk Notarissen in 2014 zou 38 procent van de Nederlanders geen contact meer hebben met één of meer familieleden. In 67 procent van die gevallen ging het om broers en zussen.
Als twee familieleden samen een kind krijgen, is de kans groter dat beide ouders dezelfde mutatie doorgeven aan het kind. Hierdoor hebben bijvoorbeeld neven en nichten meer kans op het krijgen van kinderen met een erfelijke aandoening. Dit geldt met name voor aandoeningen die autosomaal recessief overerven.
U en uw broers en zussen delen niet precies hetzelfde DNA. Bij een genealogische DNA-test wordt uw unieke DNA gebruikt om uw etniciteit te bepalen. De verschillen tussen de kinderen zijn vaak klein, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit betekent niet dat er iets aan de tests mankeert of dat ze onnauwkeurig zijn.
Over het algemeen zijn de andere kinderen in je gezin na enkele maanden tot een half jaar gewend aan de nieuwe situatie. Hierbij onze beste tips om het wennen makkelijker te maken: Hou vast aan de vertrouwde gewoontes en gebruiken van het oudere kind.
Misschien kunt u eens proberen haar gerust te stellen door iets aardigs te zeggen? Zie dit als een aanpassingsproces dat zijn tijd nodig heeft. Trek niet te snel conclusies. Verander uw gedrag tegenover uw broer niet; blijf hem en zijn vrouw met dezelfde frequentie zien, dan kunt u aan elkaar wennen.
Dan geef je aandacht voor positief gedrag, in plaats van alleen aandacht te geven bij negatief gedrag zoals ruzie. Dat betekent overigens niet dat ruzie maken niet mag of niet goed is. Als ze het maar goed kunnen uitpraten. Praat met elkaar over het pesten.
Irritant en luidruchtig doen. Maak je broer of zus 's ochtends vroeg wakker met een hard geluid. Sluip als hij of zij nog niet wakker is de slaapkamer binnen en ga dicht bij zijn of haar oor staan. Klap vervolgens in je handen of schreeuw om hem of haar wakker te maken.
En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.
Een zuster of zus is een vrouwelijk familielid, bij wie de verwantschap gelegen is in het gemeen hebben van een moeder én vader.
Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen.
“Pubers zijn vaak eigenwijs en kritisch; ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden. Ga je daar steeds tegenin, dan kun je veel ruzie hebben. Laat je puber juist eigenwijs en kritisch zijn.
Kinderen leren enorm veel van ruzie maken. Ze leren hun gevoelens onder woorden te brengen (ten minste zolang de boosheid niet enkel geuit wordt met slaan), ze leren voor zichzelf op te komen, ze leren onderhandelen en rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Het is namelijk zo dat kinderen de helft van het DNA profiel van hun ouders overerven. In theorie kan het dus zijn dat broers en zussen precies de andere helft van het DNA van hun ouders hebben geërfd en dus is statistisch niet vast te stellen of zij dezelfde vader of ouders hebben.
Voor een leuke dag met je broer of zus hoef je er niet eens per se op uit. Er is ook thuis genoeg te doen samen. Ga samen met je broer of zus eens de keuken in en ga lekker bakken. Een dagje samen koekjes bakken en versieren is altijd een succes.
Wanneer de band met je ouders of familie jou (emotionele) schade oplevert, of ervoor zorgt dat jij je niet op een gezonde manier kunt ontwikkelen, kan het, in sommige gevallen raadzaam zijn te breken met je ouders (of familie). Dit is een ingrijpend proces en aan zo 'n beslissing gaat heel veel vooraf.
Het kan frustrerend zijn als je oudste boos op jou is of niets van de baby wil weten. Maar onthoud dat jaloezie erbij hoort. Het is een normale emotionele reactie van je kind op een nieuw broertje of zusje. Probeer jaloezie niet af te wijzen, maar toon begrip voor wat je kindje voelt.
Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat het kindje uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is. Gebruik hierbij eventueel het filmpje bij Zwangerschap. Neem je oudste(n) een keer mee naar een zwangerschapscontrole als ze dat leuk lijkt.