Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het metaal beschadigen. De metaalslierten die tijdens het boren ontstaan, worden langs de cilindrische schacht van de boor weggevoerd.
De rolgewalste metaalboor is de standaard HSS metaalboor. U herkent deze aan de donkere kleur. Deze boren zijn geschikt voor het standaard boorwerk in de meest voorkomende soorten metaal en kunststof, Voor harde metalen zoals RVS en inox zijn deze boren niet geschikt.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Beton is hard materiaal en niet iedere boor is hier tegenop gewassen. Een betonboor zorgt er echter voor dat je moeiteloos in beton kan boren. Goede betoonboortjes herken je goed aan de stompe kop met vleugels die als een soort van 'beitel' functioneren. Let ook op het materiaal waarmee de kop van de boor is gemaakt.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.
Je herkent een HSS-tin metaalboor door de goudkleurige coating. Een cobalt metaalboor (HSS-Co) bestaat uit 5 procent cobalt. Deze boor is geschikt voor het boren in hardere metalen zoals RVS, messing, gietijzer, koper en brons. HSS-Co boren behouden bij hoge temperaturen hun stevigheid en blijven langer scherp.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt , de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden , door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
De metaalboor is geschikt om te boren in ijzer, roestvast staal, koper, gietijzer, aluminium, messing en zink. De metaalboor is heel scherp en snijdt met de kop als het ware door het metaal. Daarbij ontstaat er veel wrijving tussen de twee metalen, waardoor de boor heet wordt.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Een universele boor heeft een spiraalvorm, heeft een speciale punt en is voor tal van materialen geschikt. Met een universele boor kun je bijvoorbeeld hout, steen, kunststof en metaal doorboren. De maximale boordiepte is hierbij echter niet al te indrukwekkend.
Tip 1: kies de juiste boor
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.
De boren zijn te herkennen aan hun titaniumnitride goude kleur (Tin coated). De Tin coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. De HSS Cobalt boren zijn de metaalboren van hoogwaardige kwaliteit.
Dit type metaalboor kan veel meer hitte verdragen waardoor ze niet continue dient te worden afgekoeld. Een cobalt metaalboor beschikt dan weer over 5 procent cobalt en is ideaal voor het boren in metaalsoorten als RVS, koper, brons, messing en gietijzer. Tot slot onderscheiden we nog vier type metaalboren.
Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt.
Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.