In 2020 verdween een aantal grote, bekende ketens. Onder andere Didi, Sandwich, Smit Mode, en conceptstore Hutspot sloten hun deuren. Begin 2021 werd bekendgemaakt dat ook de winkels Miss Etam en Steps uit het straatbeeld verdwijnen.
De meeste kleine winkels van kruideniers, bakkers, slagers en melkboeren zijn verdwenen. Klanten gingen vaker naar de supermarkt om spullen te kopen. Ook voor kleren, schoenen en spullen voor in huis kwamen grote winkels: de warenhuizen. Bekende warenhuizen zijn De Bijenkorf, V&D en de Hema.
De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkels in Wormerveer en Zaandam zijn in 1969 de eerste winkels in de Zaanstreek met de naam DekaMarkt op de gevel.
Geschiedenis. De eerste winkel werd geopend in maart 1967 door Jan Zeeman (1942–2020) in Alphen aan den Rijn. Die was opgezet als een soort supermarkt voor kleding en sloeg goed aan, zodat al snel de tweede vestiging werd geopend. Zeeman noemde zijn concept textielsupers.
Na Edah, Konmar, Super de Boer en C1000 verdwijnt ook Deen uit straatbeeld. Edah, Konmar, Super de Boer, C1000, Emté: de lijst van supermarktketens die sinds 2000 uit het straatbeeld zijn verdwenen, wordt steeds langer.
In Europa is het grootste warenhuis Harrods te Londen. Het grootste warenhuis in Nederland is de De Bijenkorf in Amsterdam met 20.000 m², nr. 2 is Warenhuis Vanderveen in Assen met 17.500 m².
De ombouw van Super de Boer-supermarkten naar C1000 werd in april 2012 stopgezet. De eerste omgebouwde winkel was in Deventer.
Super de Boer was een Nederlandse supermarktketen, en was het laatste lid van Super de Boer N.V. (voorheen Laurus N.V.). In 2009 is de keten overgenomen door Jumbo Supermarkten.
CoopCodis was een feit. In 2010 wijzigde de naam weer in Coop Nederland U.A..
In 1921 opende Johan van Eerdt zijn zaak. Geen Jumbo-winkel, maar een groothandel in koloniale waren. Pas in 1963 opent nazaat Karel van Eerd een eerste zelfbedieningswinkel in Schijndel, onder de naam Kroon.
Amsterdam heeft met afstand de meeste winkelvestigingen met 5 432 op 1 januari 2017. Rotterdam volgt met 3 161, daarna komen Den Haag (2 785), Utrecht (1 584) en Eindhoven (1 125).
Het grootste winkelcentrum van Nederland is Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam.
Goedkopere kledingwinkels zijn er rond de rue Saint-Placide, de rue du Cherche-Midi en het laatste stuk van de rue de Rennes. De rue des Martyrs is een lange straat van 900 meter die loopt van de Notre Dame de Lorette naar boven tot aan Montmartre, in het 9e en 18e arrondissement.
Net als eerdere jaren is en blijft het Amerikaanse Walmart de grootste retailer ter wereld, gevolgd Amazon. Discounters, zoals Schwarz Gruppe (Lidl), Aldi en het Amerikaanse Costco, staan op de plaatsen 3, 4 en 5.
De drie grootste reguliere supermarkten in Duitsland zijn Edeka, Kaufland en REWE. Bij een verkoopoppervlakte kleiner dan 1500 m2 spreekt men in Duitsland van een 'Supermarkt'. Bij meer dan 1.500 m2 is het een 'Verbrauchersmarkt'.
De Jumbo Foodmarkt pal naast het NAC-stadion in Breda is met zijn 6000 vierkante meter de grootste supermarkt van Nederland.
Het grootste winkelcentrum ter wereld is het niet meer, die titel gaat sinds 2008 naar The Dubai Mall. Maar de Mall of the Emirates is nog altijd wel het gekste winkelcentrum op aarde, met een skipiste, après-skibar en skichalets, honderden modewinkels en ongeveer 100 horecagelegenheden.
Mooiste winkelcentrum de Passage in Den Haag
Eerlijk is heerlijk dit is wellicht het mooist winkelcentrum van Nederland. De Passage werd in 1885 geopend en is een met glas overdekte winkelstraat waar koepels en de oude bouwstijl een prachtige geheel vormen.
Haarlem – leukste winkelstad van Nederland
Haarlem is de afgelopen jaren maar liefst drie keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. De stad van Haarlem is heel divers, van vintage winkels tot grote mode ketens. In de historische binnenstad van Haarlem doe je de ene ontdekking na de andere.
Macedonië goedkoopste
De prijzen liggen daar 54 procent boven het Europees gemiddelde. Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa. De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig. Vooral voor alcohol, tabak en levensmiddelen zijn de verschillen tussen landen groot.
De Voorstraat mag zich de langste winkelstraat van Nederland noemen. Het noordelijke deel van de Voorstraat is het oudste deel; hier hebben zich veel creatieve ondernemers gevestigd: vormgevers, architectenbureaus, antiquariaten, antiquairs, galeries, kunstenaars en enkele culturele instellingen.
Albert Heijn ziet marktaandeel groeien en blijft grootste supermarkt van Nederland. Albert Heijn heeft nog altijd het grootste marktaandeel (35,9 procent) van de Nederlandse supermarktketens, voor Jumbo met 21,8 procent. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen IQ.