Nederlandse militairen hielpen van 2002 tot 2021 mee aan de veiligheid in Afghanistan. Ze werkten vooral in de provincie Uruzgan en later in Kunduz. Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support.
Zo'n 30.000 Nederlandse militairen hebben in deze periode in Afghanistan gediend. Vanaf het begin van deze missie was het duidelijk dat niemand de gevolgen ervan kon overzien. Sindsdien is Nederland terechtgekomen in een politieke 'groef' waarbij de missie, ondanks alle tegenslagen, keer op keer werd verlengd.
De missie in Uruzgan begon vrij rustig, maar kreeg vanaf 2007 steeds meer kenmerken van een vechtmissie. In deze jaren kwamen 19 Nederlandse militairen door gevechtshandelingen om het leven. Het totale aantal in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen steeg in 2010 tot 25.
Vanaf 2015 volgt een nieuwe NAVO-missie om de Afghaanse politie en het leger verder op te bouwen, Resolute Support. Deze missie eindigt 11 september 2021. Als bondgenoot is Nederland vanaf het begin betrokken bij verschillende missies om Afghanistan een veiliger land te maken.
De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar en in Afghanistan sterk af. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga niet naar Afghanistan. De Nederlandse ambassade in Afghanistan is gesloten.
De oorlog in Afghanistan begon in 2001 en eindigde bijna 20 jaar later, in 2021. De oorlog in Afghanistan was een direct gevolg van de aanslagen van 11 september op meerdere doelen in de Verenigde Staten. Het was de langste oorlog waaraan de Verenigde Staten heeft deelgenomen.
Sinds de Taliban Kaboel hebben ingenomen zijn ongeveer 4100 mensen vanuit Afghanistan naar Nederland gebracht. Voor 1860 personen was dat tussen 15 en 26 augustus. De overige 2299 mensen volgden tussen begin september en 12 augustus. Hiervoor maakte Nederland vooral gebruik van vluchten via Qatar, Pakistan en Iran.
Met Afghanen in Nederland worden in Nederland levende Afghanen, of Nederlanders van Afghaans afkomst aangeduid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2019 zo'n 49.122 Nederlanders met een Afghaans migratieachtergrond in Nederland.
De Amerikanen hebben volgens persbureau AP in twintig jaar het astronomische bedrag van twee biljoen (duizend miljard) euro besteed aan de oorlog, die sinds 2001 aan ongeveer 241.000 mensen het leven gekost, van wie 71.000 burgers. Ook 25 Nederlandse militairen zijn bij de missies in Afghanistan overleden.
Na de aanslagen op 11 september 2001 brak een oorlog in Afghanistan uit en werd een westers georienteerde regering geïnstalleerd. De taliban bleef echter proberen het nieuwe bewind omver te werpen en na de terugtrekking van de westerse troepen nam de taliban in augustus 2021 de macht weer over.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
In Afghanistan wisselen oorlogen en conflicten elkaar al decennialang af. In grote delen van het land wordt gevochten. Het land kampt daarnaast ook met een humanitaire crisis: naast een dreigend voedseltekort voor 20 miljoen mensen, heerst er aanhoudende ernstige droogte en corona.
Op 15 augustus 2021 werd hoofdstad Kabul bereikt, ontvluchtte president Ghani het land en kregen de Taliban de macht over heel Afghanistan weer in handen.
De belangrijkste taal in het Afghaans is Dari. Als u iemand wilt begroeten in het Dari, zegt u Ruz bacher. Dit betekent “goedendag” en schrijft u als volgt: روز بخیر. In de ochtend begroet u iemand met sobh bacher, dat goedemorgen betekent.
de grafiek met migratiegegevens per jaar wordt geladen! Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Afghanistan per jaar. In 2022 waren er in totaal 54.991 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Afghanistan.
Na Pakistan, waar sinds januari al zo'n 28.000 Afghanen asiel hebben aangevraagd, zijn de meeste Afghanen afgelopen decennia naar Iran gevlucht. Mensen steken de grens met Iran soms direct over in het westen, soms gaan ze via de zuidwestelijke provincie Nimruz.
Twee derde van de Afghanen die sinds de zomer in Nederland asiel hebben aangevraagd, hebben inmiddels een verblijfsstatus gekregen. Het gaat om 1200 tot 1300 mensen van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht, meldde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) in de Tweede Kamer.
Een jaar na de val van Kabul wachten nog 496 mensen om geëvacueerd te worden naar Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze mensen hebben voor de Nederlandse overheid gewerkt, bijvoorbeeld als tolk of beveiliger.
Na Syriërs vormden Afghanen (3 005) en Turken (2 460) de grootste groepen asielzoekers in 2021. Het aantal eerste asielverzoeken van mensen met de Afghaanse nationaliteit steeg met 2 615, dat is bijna acht keer zo veel als een jaar eerder.
Officieel moesten de Afghanen de interventie van de Sovjet-Unie betalen met grondstoffen. Meer dan 600.000 Sovjettroepen werden in totaal naar het land gestuurd, waarvan 14.751 stierven. Vrouwen werden uit Russische helikopters gegooid en hele dorpen werden vernietigd.
Einde aan missie
De Nederlandse militaire inzet in Afghanistan stopte na bijna 20 jaar door het besluit van de NAVO om de missie Resolute Support op 11 september 2021 te stoppen. Naast Nederland deden nog 38 andere landen mee aan Resolute Support.
Bij Afghaans eten kan je denken aan geurige rijst, kruidige gehaktballen, warme, gezonde linzensoep en goedgevulde mantu's (gestoomde deegbuideltjes met groenten en gehakt, met een yoghurt en spliterwtensaus).